Η γαλλική εταιρεία παραγωγής ζάχαρης Cristal Union θα αποκτήσει μερίδιο 10% στη μονάδα βιοαερίου BioNorrois της TotalEnergies που πρόκειται να ξεκινήσει αργότερα φέτος, η οποία θα χρησιμοποιεί υπολείμματα ζαχαρότευτλων από ένα από τα εργοστάσια της Cristal Union, δήλωσαν οι εταιρείες, σύμφωνα με το Reuters.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Cristal Union, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζάχαρης στη Γαλλία, θα προμηθεύει για 15 χρόνια πολτό τεύτλων για την τροφοδοσία της μονάδας βιοαερίου, ο οποίος αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ των 185.000 μετρικών τόνων υλικού που θα επεξεργαστεί η μονάδα κατά την έναρξη λειτουργίας της, ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση την Πέμπτη.

Το υπόλοιπο θα αποτελείται από αγροδιατροφικά απόβλητα που θα προμηθεύεται ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος.

Μέχρι στιγμής ο πολτός που βγαίνει από το εργοστάσιο ζάχαρης της Cristal Union, που βρίσκεται στο Fontaine-le-Dun, στη βορειοδυτική Γαλλία, έχει χρησιμοποιηθεί σε ζωοτροφές, δήλωσε εκπρόσωπος της Cristal Union.

Η BioNorrois θα παράγει σχεδόν 100 γιγαβατώρες (GWh) ετησίως κατά την έναρξη λειτουργίας και θα φτάσει σε μέγιστη δυναμικότητα 153 GWh ετησίως.

Το οργανικό λίπασμα που λαμβάνεται εκτός από το βιοαέριο κατά τη διαδικασία θα διανέμεται στα μέλη του συνεταιρισμού της Cristal Union που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, ανέφεραν.

Το εργοστάσιο της Cristal Union στο Fontaine-le-Dun επεξεργάζεται περισσότερους από 10.000 τόνους ζαχαρότευτλων την ημέρα κατά τη διάρκεια κάθε εκστρατείας, η οποία διαρκεί τέσσερις έως πέντε μήνες, και παράγει 200.000 τόνους ζάχαρης ετησίως.

Η ζαχαροβιομηχανία δεν είναι η πρώτη που στέλνει τον πολτό της σε μονάδα βιοαερίου. Η ανταγωνίστρια Tereos συνεργάστηκε με τους ομίλους τροφίμων Nestle και Bonduelle το 2017 για να τροφοδοτήσει μια μονάδα βιοαερίου που ανήκει στην Engie στο Eppeville, στη βόρεια Γαλλία