Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενέκρινε την Τρίτη (27 Φεβρουαρίου) ψήφισμα σχετικά με τη θέσπιση εγγυήσεων προέλευσης (GO) για την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Το ψήφισμα δίνει το πράσινο φως για τη διαδικασία έκδοσης, κυκλοφορίας και αποπληρωμής των εγγυήσεων προέλευσης, καθώς και για τη μέθοδο προσδιορισμού της περιβαλλοντικής αξίας της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, εγκρίνει τη δημιουργία εθνικού μητρώου εγγυήσεων προέλευσης, το οποίο θα διαχειρίζεται η Εθνική Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας της Ουκρανίας.

«Παρά τις κολοσσιαίες ζημιές και την απώλεια δυναμικότητας που υπέστη η πράσινη ενέργεια από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πάνω από 650 επιπλέον MW δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας κατασκευάστηκαν στην Ουκρανία το 2022-2023. Η θέσπιση εγγυήσεων για την προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ανάπτυξη της “πράσινης” ενέργειας στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουστσένκο.

Οι εγγυήσεις GO θα εκδίδονται ηλεκτρονικά σε μεγαβατώρες (MWh) με βάση τις παραγόμενες ποσότητες «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχονται από τον διαχειριστή της εμπορικής λογιστικής, σημείωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας σε δελτίο τύπου.

Τα GOs για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που απελευθερώνεται από τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που λαμβάνουν κρατική στήριξη (με τη μορφή «πράσινου» τιμολογίου ή μελλοντικών δημοπρασιών) θα ανήκουν στην κρατική επιχείρηση «Εγγυημένος Αγοραστής», πρόσθεσε το υπουργείο.