Τα 543 MW έφτασε η εγκατεστημένη χερσαία αιολική ισχύς στην Ελλάδα το 2023, υπερδιπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος και δεύτερη μετά το 2019 όσον αφορά την ποσότητα ισχύος που εγκαταστάθηκε σε ένα έτος. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του συνδέσμου Wind Europe στην Ελλάδα, οι προσθήκες αιολικής ενέργειας κατά την περίοδο 2024-30 θα είναι κυρίως σε χερσαία αιολικά, τα οποία αναμένεται να ανέλθουν σε 2,8 GW. Το 2024 έχουν προγραμματιστεί διαγωνισμοί για τουλάχιστον 500 MW επιλέξιμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας.
Η Ελλάδα έχει ως στόχο για το 2030 τα χερσαία αιολικά να ανέλθουν σε 7,6 GW. Με 5,2 GW ήδη εγκατεστημένα στη στεριά, η Wind Europe εκτιμά ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Τα χερσαία αιολικά θα συνεχίσουν να αποτελούν τα 2/3 των νέων εγκαταστάσεων την περίοδο 2024-2030, ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση της WindEurope, τα υπεράκτια αιολικά θα «ανεβάσουν» ταχύτητα προς το τέλος της δεκαετίας με τις νέες εγκαταστάσεις να είναι σχεδόν όσες και στην κατηγορία των χερσαίων αιολικών.
Η Ελλάδα θέλει επίσης να έχει εγκαταστήσει 1,9 GW υπεράκτια αιολικά πάρκα μέχρι το 2030. Εάν πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί τα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι δυνατόν να παρασχεθεί κάποια ισχύς μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αναμένουμε να εγκατασταθούν περίπου 900 MW μέχρι το 2030. Σύμφωνα με την WindEurope, η χώρα μας βρίσκεται παράλληλα ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά το βαθμό διείσδυσης των αιολικών στο ηλεκτρικό μείγμα. Συγκεκριμένα, διαθέτει 20% και κατατάσσεται όγδοη στον κατάλογο.
Το πρόβλημα με τα δίκτυα
Σύμφωνα με την WindEurope, το βασικό πρόβλημα είναι τα δίκτυα. Για την ετήσια ανάπτυξη του κλάδου ως προς τις νέες εγκαταστάσεις, μια αύξηση από τα 16 GW πέρυσι στα 29 GW κατά μέσο όρο μέχρι το 2030 προϋποθέτει επιτάχυνση στην διαδικασία ανάπτυξης και βελτιστοποίησης των δικτύων.
Το 2023 η Ευρώπη ενίσχυσε την πολιτική της εποπτεία σχετικά με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και έλαβε ελπιδοφόρα μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης υποδομών δικτύου που μπορούν να επιτύχουν τους κλιματικούς της στόχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή τη δεκαετία θα πρέπει να επενδυθούν 584 δισ. ευρώ στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Και σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια ανάπτυξης υπεράκτιων δικτύων, θα πρέπει να επενδυθούν 85 δισ. ευρώ για την κατασκευή περισσότερων από 11.000 χιλιομέτρων νέων υπεράκτιων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Οι ανακοινώσεις αυτές έχουν πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου δυναμική για τη σύνδεση νέων περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αλυσίδων εφοδιασμού εξοπλισμού δικτύου. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να προγραμματίσουν προληπτικές επενδύσεις για την επέκταση, ενίσχυση ή βελτιστοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής τους, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους των εθνικών τους σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα. Θα πρέπει επίσης να διατηρήσουν την απαραίτητη χωρητικότητα σύνδεσης στο δίκτυο για όλες τις τεχνολογίες που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές για τη μετάβαση στο μηδενικό ισοζύγιο. Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ενισχύσει τη βάση κατασκευής εξοπλισμού δικτύου. Ωστόσο, η αδειοδότηση του δικτύου παραμένει το υπ’ αριθμόν 1 εμπόδιο για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Σημαντικοί όγκοι αιολικής δυναμικότητας έχουν κολλήσει στις διαδικασίες αδειοδότησης του δικτύου σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια σε ορισμένες χώρες.