Μια χρονιά ρεκόρ για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων και η ανάκαμψη των επενδύσεων στον τομέα έχουν αυξήσει τις ελπίδες ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει τους στόχους της για καθαρή ενέργεια, δήλωσε την Τετάρτη ο βιομηχανικός όμιλος WindEurope.
Σε ετήσια έκθεσή της, η WindEurope περιέγραψε το 2023 ως έτος «σημαντικών βελτιώσεων» σε βασικούς τομείς του ευρωπαϊκού τομέα της αιολικής ενέργειας, ο οποίος αγωνίστηκε το 2022 με την εκτίναξη του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των ασταθών ενεργειακών αγορών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη εγκατέστησε 18,3 GW νέας ισχύος αιολικής ενέργειας το 2023. Η ΕΕ-27 εγκατέστησε 16,2 GW από αυτά, ποσό ρεκόρ, αλλά μόνο το μισό από αυτό που θα έπρεπε να κατασκευάσει για να επιτύχει τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της για το 2030. Το 79% της νέας αιολικής δυναμικότητας που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη πέρυσι ήταν χερσαία. Ο όγκος των νέων υπεράκτιων εγκαταστάσεων αυξάνεται – πέρυσι ήταν ρεκόρ 3,8 GW στην Ευρώπη. Αλλά τα 2/3 των νέων αιολικών εγκαταστάσεων μέχρι το 2030 θα συνεχίσουν να είναι χερσαίες.
H WindEurope αναμένει ότι η Ευρώπη θα εγκαταστήσει 260 GW νέας αιολικής ισχύος την περίοδο 2024-2030. Η ΕΕ-27 θα πρέπει να εγκαταστήσει 200 GW από αυτά – 29 GW ετησίως κατά μέσο όρο. Για να επιτύχει τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της για το 2030, η ΕΕ πρέπει τώρα να κατασκευάζει 33 GW ετησίως κατά μέσο όρο. Επομένως, αναμένουμε ότι η ΕΕ θα υπολείπεται περίπου 30 GW από τα 425 GW που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου του 42,5% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Δανία και η Ιρλανδία είχαν το υψηλότερο ποσοστό αιολικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας με 56% και 36% αντίστοιχα. Η αιολική ενέργεια κάλυπτε τουλάχιστον το 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες οκτώ χώρες: Γερμανία (31%), Ηνωμένο Βασίλειο (29%), Κάτω Χώρες (27%), Ισπανία (27%), Σουηδία (26%), Πορτογαλία (26%), Λιθουανία (21%) και Ελλάδα (20%).
Η Γερμανία εγκατέστησε τη μεγαλύτερη ισχύ αιολικής ενέργειας
Η Γερμανία εγκατέστησε τη μεγαλύτερη ισχύ αιολικής ενέργειας το 2023 με 3,9 GW. Τα 3,6 GW από αυτά ήταν χερσαία – τα περισσότερα σε ένα μόνο έτος από το 2017 – και το 1,1 GW προήλθε από ανανεωμένα αιολικά πάρκα. Η Γερμανία συνέδεσε επίσης 257 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη Βαλτική Θάλασσα, όλα από το αιολικό πάρκο Arcadis Ost 1. Με επιπλέον 72 MW από τροποποιήσεις δυναμικότητας σε υφιστάμενες ανεμογεννήτριες, η εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύς αυξήθηκε κατά 329 MW κατά τη διάρκεια του έτους. Αποσύρθηκε δυναμικότητα 0,5 GW παλαιών αιολικών πάρκων.
Η Ελλάδα εγκατέστησε 543 MW χερσαίας αιολικής ισχύος το 2023, υπερδιπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος και δεύτερη μετά το 2019 όσον αφορά την ποσότητα ισχύος που εγκαταστάθηκε σε ένα έτος.
Η WindEurope σημειώνει ότι η ετήσια κατασκευή υπεράκτιων αιολικών σταθμών θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά προς το τέλος της δεκαετίας. «Αναμένουμε ότι οι εγκαταστάσεις κατά την περίοδο 2024-2030 θα ανεβάσουν την ΕΕ στα 393 GW μέχρι το 2030. Ο στόχος της ΕΕ2030 είναι 425 GW. Βλέπουμε επίσης ότι η εγκατεστημένη αιολική ισχύς της Ευρώπης υπερβαίνει τα 500 GW κατά το ίδιο χρονικό διάστημα».
Οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή υπεράκτια αιολική ενέργεια αυξήθηκαν πέρυσι στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα ελάχιστα 0,4 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν επενδυθεί το 2022. Οι χώρες της ΕΕ εγκατέστησαν επίσης πέρυσι νέα αιολική ενεργειακή ισχύ ρεκόρ 16,2 γιγαβάτ, εκ των οποίων περίπου το 80% ήταν χερσαία αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τον όμιλο.
Η ομάδα λόμπι δήλωσε ότι οι πολιτικές της ΕΕ για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των έργων ενθάρρυναν τον τομέα, εκτός από τις προτάσεις του μπλοκ για τη βοήθεια των αιολικών έργων στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την αναπροσαρμογή των τιμών στις κυβερνητικές δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Γερμανία και η Ισπανία επέτρεψαν η καθεμία 70% περισσότερη χερσαία αιολική ενέργεια το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Οι αιολικές εταιρείες της Ευρώπης αντιμετώπισαν μια ζοφερή περίοδο με αναποδιές στην αλυσίδα εφοδιασμού, πληθωρισμό και προβλήματα εξοπλισμού – αν και η δανέζικη εταιρεία κατασκευής τουρμπίνων Vestas (VWS.CO) επέστρεψε στα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Η WindEurope δήλωσε ότι αναμένει τώρα ότι η Ευρώπη θα εγκαταστήσει κατά μέσο όρο 29GW ετησίως από το 2024 έως το 2023, φτάνοντας σε συνολική δυναμικότητα 393GW αιολικής ενέργειας το 2030 – τραβώντας κοντά στα 425GW που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.
«Αυτό μας φέρνει σε απόσταση αναπνοής από την πραγματική επίτευξη των στόχων για την αιολική ενέργεια για το 2030, οι οποίοι είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι», δήλωσε ο επικεφαλής πολιτικής του ομίλου ( Πιερ Ταρντιέ (Pierre Tardieu).
Η ΕΕ προειδοποίησε πέρυσι ότι τα δικά τους ενεργειακά σχέδια των χωρών σημαίνουν ότι δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του συνολικού στόχου του μπλοκ για το 2030, δηλαδή να προέρχεται το 42,5% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων άλλων πηγών όπως η ηλιακή ενέργεια και η ενέργεια από βιομάζα.
Η WindEurope δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι τώρα οι υποτονικές επενδύσεις στην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για να διαχειριστούν το ταχέως αυξανόμενο μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας.