Τα φωτοβολταϊκά διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις ελπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράγει το 45% της ηλεκτρικής της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030. Ωστόσο, από τον Αύγουστο, οκτώ ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου είτε έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης, είτε έχουν διακόψει την παραγωγή, είτε έχουν προειδοποιήσει για κλείσιμο εργοστασίων, είτε έχουν αναδιαρθρώσει τα χρέη τους, σύμφωνα με την SolarPower Europe. Οι εγχώριες εταιρείες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την πληθώρα εισαγωγών σε φθηνές τιμές από την Κίνα, που είναι ο ηγέτης του κλάδου.

Οι Βρυξέλλες πιέζονται τώρα να παρέμβουν επιβάλλοντας αυστηρούς δασμούς ή άλλα μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών σημειώνουν οι Financial Times. Υπάρχουν λίγες εύκολες επιλογές: οι εμπορικοί περιορισμοί δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτιμήσεις. Έχοντας ήδη χάσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών πάνελ στον κόσμο από την Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η πολυπόθητη αναγέννηση της Ευρώπης στον τομέα των φωτοβολταϊκών φαίνεται απίθανη. Η κινεζική παραγωγική έχει ξεπεράσει την εγχώρια ζήτηση, αφού οι εταιρείες δημιούργησαν γραμμές παραγωγής για νέες τεχνολογίες και αναδιαμόρφωσαν παλαιότερα μοντέλα. Αυτό οδήγησε σε εξαγωγές ρεκόρ το 2023 οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις εγκαταστάσεις σε αγορές όπως η Ευρώπη.

Η εικόνα για την Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα θετική. Παρά το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, η ανάπτυξη της βιομηχανίας των φωτοβολταϊκών αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος σημειώνουν οι Financial Times. Και αυτό διότι οι μικρότεροι κατασκευαστές φ/β της Ευρώπης δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την Κίνα… στις τιμές. Τα κινεζικής κατασκευής φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν να παραχθούν με το μισό κόστος του εξοπλισμού ευρωπαϊκής κατασκευής.