Η διαμάχη για την τεχνολογία της συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας (CSP) είναι η αιτία για τις πολυετείς καθυστερήσεις στο μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο ηλιακό έργο του Μαρόκου, μετά από προβλήματα σε ένα άλλο σημαντικό εργοστάσιο που προκάλεσαν μακροχρόνιες διακοπές λειτουργίας, δήλωσαν τρεις πηγές προσκείμενες στο έργο, σύμφωνα με το Reuters.
Το Μαρόκο έχει μερικούς από τους πιο φιλόδοξους στόχους πράσινης ενέργειας από κάθε αναπτυσσόμενο κράτος, με στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 52% της εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030 από 37,6% σήμερα, κυρίως μέσω επενδύσεων σε ηλιακές και αιολικές μονάδες.
Ωστόσο, έχει ήδη μείνει πίσω στην ηλιακή ενέργεια, με μόνο 831 μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένα μέχρι στιγμής σε σύγκριση με τα 2.000 MW που είχαν προγραμματιστεί για το 2020. Η αιολική ενέργεια έχει καλύψει μέρος της έλλειψης, αλλά οι ρυπογόνες μονάδες άνθρακα εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.
Η κατασκευή δεν έχει καν ξεκινήσει για την προγραμματισμένη μονάδα Noor Midelt I των 800 MW αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία επρόκειτο να αρχίσει να λειτουργεί φέτος, αφού το Υπουργείο Ενέργειας και ο διαχειριστής του δικτύου ONEE απέρριψαν την προτεινόμενη τεχνολογία CSP, ανέφεραν οι πηγές.
Ο κρατικός ενεργειακός οργανισμός MASEN ανέθεσε τη σύμβαση για την ανάπτυξη του Noor Midelt I το 2019 σε κοινοπραξία με επικεφαλής την EDF Renouvelables.
Ζήτησε ο σταθμός να διαθέτει τόσο φωτοβολταϊκή (PV) τεχνολογία, η οποία είναι φθηνότερη αλλά έχει μικρή ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας, όσο και CSP, η οποία είναι ακριβότερη αλλά συνεχίζει να τροφοδοτεί το δίκτυο για ώρες μετά το σκοτάδι.
Ωστόσο, μετά την ανάθεση της σύμβασης η ONEE και το υπουργείο Ενέργειας δήλωσαν ότι θα συμφωνούσαν να αγοράσουν την ενέργεια μόνο εάν η MASEN είτε εγκατέλειπε την CSP για φωτοβολταϊκά είτε άλλαζε από την αποθήκευση ενέργειας με θερμικό αλάτι σε μπαταρίες, ανέφεραν οι πηγές.
Η MASEN και το δίκτυο υπέγραψαν τελικά συμφωνία αγοράς ενέργειας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ της MASEN και της κοινοπραξίας ανάπτυξης σχετικά με τις προδιαγραφές της τεχνολογίας, ανέφεραν οι πηγές.
Δυσκολίες του εργοστασίου CSP
Η ONEE επικαλέστηκε τα προβλήματα στο Noor Ouarzazate, το πιο γνωστό ηλιακό συγκρότημα του Μαρόκου, ως λόγο για να ζητήσει από την MASEN να αλλάξει την τεχνολογία στο Noor Midelt, ανέφεραν οι πηγές. Τα τεχνολογικά προβλήματα σταμάτησαν όλη την παραγωγή σε μια μονάδα 150 MW εκεί για ένα χρόνο από το καλοκαίρι του 2021.
«Το Noor Ouarzazate βοήθησε να μπει το Μαρόκο στον παγκόσμιο χάρτη των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά όσον αφορά το κόστος λειτουργίας και τα ζητήματα συντήρησης δείχνουν ότι το εργοστάσιο είναι μάλλον ένα βάρος», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Noor Midelt I.
Το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό συμβούλιο του Μαρόκου συνέστησε την πλήρη εγκατάλειψη της CSP σε μια έκθεση του 2020 λόγω του υψηλού κόστους της σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια. Η εν λόγω έκθεση ανέφερε ότι η MASEN λειτουργούσε με έλλειμμα 80 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στο συγκρότημα Noor Ouarzazate, επειδή πουλάει ενέργεια για λιγότερο από το κόστος παραγωγής.
Η MASEN, η οποία ανέθεσε τη λειτουργία του Noor Ouarzazate, δήλωσε ότι η μονάδα παρουσίασε «καλή απόδοση το 2023 τόσο στις ώρες αιχμής όσο και εκτός αιχμής». Πρόσθεσε ότι η τεχνολογία CSP είναι μια λύση που προσφέρει αποθήκευση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αναγκών του δικτύου σε ώρες αιχμής.
Η ACWA Power, η κατασκευάστρια εταιρεία του Noor Ouarzazate, και ο διαχειριστής του δικτύου ONEE δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.