Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωση την Τρίτης ότι μέχρι το 2027, η χώρα θα διαθέτει 80 γιγαβάτ αντλησιοταμίευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας και θα έχει αναβαθμίσει τον στόλο άνθρακα, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αλλαγές της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Η NDRC δήλωσε ότι οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα κατασκευαστούν σε περιοχές με σταθερή παροχή προσιτού φυσικού αερίου, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.
Μέχρι το 2027, η NDRC σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να διασφαλίσει την προσανατολισμένη προς την αγορά ανάπτυξη της λεγόμενης νέας αποθήκευσης ενέργειας, η οποία αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από αποθήκευση μπαταριών.

Η πυρηνική και η ηλιακή ενέργεια θα διερευνηθούν επίσης ως πιθανές πηγές ενέργειας αιχμής, δήλωσε η NDRC. Καμία από τις δύο δεν έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως η λεγόμενη μονάδα παραγωγής ενέργειας αιχμής. Τα υδροηλεκτρικά και τα εργοστάσια φυσικού αερίου θεωρούνται πιο τυπικά για το ρόλο αυτό, επειδή μπορούν να αλλάξουν γρήγορα την παραγωγή τους.

Το σχέδιο στοχεύει να καταστήσει δυνατή τη νέα ενέργεια – η οποία συνήθως αναφέρεται στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια – να αποτελεί τελικά πάνω από το 20% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2027, από μόλις 12% πέρυσι, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.