Η εκπρόσωπος της Κροατικής Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων Ljiljana Zornjak δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η υπηρεσία κατέγραψε δύο σημαντικές ανακαλύψεις γεωθερμικών υδάτων το 2023, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη εμπορικά βιώσιμων ποσοτήτων θερμού νερού.

Σύμφωνα με το Ceenergy news, η μία από αυτές τις ανακαλύψεις χρησιμεύει ως «θεμέλιο» για την περαιτέρω ανάπτυξη της τηλεθέρμανσης, ενώ η άλλη αφορά την αξιοποίηση του γεωθερμικού νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανακαλύψεις αυτές ανοίγουν ευκαιρίες για ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της γεωθερμίας, σημειώνει η Κροατική Υπηρεσία Υδρογονανθράκων σε δελτίο Τύπου.

«Πέρυσι, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την προώθηση της αξιοποίησης των γεωθερμικών πόρων, ο οργανισμός σύναψε με επιτυχία σύμβαση με το Ταμείο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Αποδοτικότητας. Η σύμβαση αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την προώθηση και υποστήριξη της χρήσης της γεωθερμικής ενέργειας, αναδεικνύοντας την κοινή δέσμευση των δύο θεσμικών οργάνων για την ανάπτυξη καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κροατία», δήλωσε η Ljiljana Zornjak.

Η κα. Zornjak σημείωσε επίσης ότι ο οργανισμός εξασφάλισε χρηματοδοτικούς πόρους ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Τα κονδύλια διατίθενται για τη διάνοιξη τεσσάρων γεωτρήσεων, τη μείωση των γεωλογικών κινδύνων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μελλοντικά έργα.