Οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών (Φ/Β) της Κίνας έχουν καθυστερήσει ή ακυρώσει τα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας και έχουν ακόμη και μειώσει την παραγωγή, αντιμετωπίζοντας εν μέρει τα προβλήματα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με το Reve.

Η παρατεταμένη μάχη της ηλιακής φωτοβολταϊκής (Φ/Β) βιομηχανίας της Κίνας κατά της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας μπορεί να φτάνει στο τέλος της, μετά από χρόνια πολέμου τιμών και ταχείας δημιουργίας δυναμικότητας που ανάγκασε να ακυρωθούν ή να διακοπούν τα σχέδια επέκτασης.

Αρκετοί παραγωγοί ηλιακών συλλεκτών έχουν καθυστερήσει ή ακυρώσει τα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας και έχουν μειώσει την παραγωγή μέχρι το 2024, και οι αναλυτές αναμένουν ότι η τάση αυτή θα επιταχυνθεί περαιτέρω φέτος, εν μέσω ελπίδων ότι θα επιλύσει τα προβλήματα της εταιρείας με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη επιταχυνόμενη απελευθέρωση της παραγωγικής ικανότητας, πιστεύουμε ότι η κατάσταση προσφοράς και ζήτησης της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας θα μπορούσε να διορθωθεί προς το καλύτερο το 2024», δήλωσαν αυτό το μήνα οι Wu Bohua και Cao Haihua, αναλυτές της Changjiang Securities.

Η εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (Φ/Β) της Κίνας αυξήθηκε κατά 55,2% το 2023, προσθέτοντας περισσότερα από 216 γιγαβάτ (GW) ηλιακής ενέργειας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας. Με κινητήρια δύναμη αυτόν τον ιλιγγιώδη ρυθμό επέκτασης, η χώρα αναμένεται να επιτύχει τον στόχο της για το 2030 για 1.200 GW ανανεώσιμης δυναμικότητας πέντε χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αλλά οι κατασκευαστές πάνελ έχουν προσθέσει δυναμικότητα με ταχύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα, παρά το ρεκόρ ηλιακών εγκαταστάσεων της χώρας στο πλαίσιο του στόχου της για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα το 2060, ο τομέας των ηλιακών πάνελ της Κίνας παλεύει με πλεονάζουσα δυναμικότητα. Αυτό έχει πυροδοτήσει έναν άγριο πόλεμο τιμών, αναγκάζοντας πολλούς παίκτες να κλείσουν τις πόρτες τους.

Σύμφωνα με έκθεση της βιομηχανικής πύλης Century New Energy Network που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, μεταξύ των 58 εισηγμένων στο χρηματιστήριο κινεζικών εταιρειών φωτοβολταϊκών που έχουν εκδώσει εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2023, σχεδόν οι μισές, ή 25 εταιρείες, αναμένουν να αναφέρουν χαμηλότερα κέρδη ή ακόμη και ζημίες, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αισιόδοξη εικόνα που παρουσιάζει ο τομέας εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας της Κίνας.