Σε δύο ξεχωριστά νομοσχέδια φέρεται να σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει τις κρίσιμες ρυθμίσεις που αναμένονται με αγωνία από την αγορά και οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν στις προτεραιότητες σύνδεσης των έργων ΑΠΕ στο δίκτυο, τα διμερή συμβόλαια (PPAs) των αγροτών και της βιομηχανίας, την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αν και δεν αποκλείεται μια μικρή καθυστέρηση, καθώς προστίθενται (ή αφαιρούνται) συνεχώς νέες διατάξεις. Αισίως, τα άρθρα για την αγορά ενέργειας είναι 58, ενώ τα άρθρα για τα πολεοδομικά/χωροταξικά θέματα ανέρχονται σε 120. Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός του ΥΠΕΝ προβλέπει ότι στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν και διατάξεις για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
Από τα 58 άρθρα για τα ενεργειακά, ορισμένα θα είναι στο πολυνομοσχέδιο, ενώ τα υπόλοιπα θα περιληφθούν σε νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί εντός του Μαρτίου.
Αναφορικά με τα PPAs, στις διατάξεις δεν θα αναφέρονται συγκεκριμένα μεγέθη, αλλά η ισχύς των έργων που θα αφορούν στους αγρότες εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 500 MW και για τη βιομηχανία σε 820 MW. Και στις δύο κατηγορίες έργων θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο αλλαγές στη προτεραιοποίηση που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου 2022.
Τα 820 MW προέρχονται από την ομάδα Β της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης και είναι ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις. Στα έργα θα ισχύσουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο (28%). Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανίες που δεν έχουν υπογράψει PPas, το ΥΠΕΝ θα προωθήσει ρύθμιση που θα επιδοτεί την εγκατάσταση μπαταρίας. Καθώς η επιδότηση είναι κρατική ενίσχυση, θα γίνει κοινοποίηση της ρύθμισης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο πλαίσιο των μέτρων για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στο λεγόμενο overbooking, δηλαδή στην υπερδέσμευση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου μέχρι το 2023 με τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε έργα που ονομαστικά, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα έργα που έχουν λάβει όρους σύνδεσης (ΟΠΣ), υπερκαλύπτουν τον στόχο που έχει τεθεί έως το 2030. Από μια «δεξαμενή» έργων ισχύος 8 GW πουν έχουν λάβει ΟΠΣ, εκτιμάται ότι αρκετά εξ αυτών δεν θα υλοποιηθούν.
Στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν και ρυθμίσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Συγκεκριμένα, θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) να συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει τις βυθομετρικές και ανεμολογικές μελέτες στις θαλάσσιες περιοχές που θα αναπτυχθούν οι υπεράκτιες μονάδες. Ένα σενάριο «βλέπει» στο SPV να συμμετάσχουν επίσης ο ΑΔΜΗΕ και με μικρά ποσοστά οι εμπλεκόμενοι «παίκτες» στην εν λόγω αγορά,
Για το δεύτερο πακέτο πιλοτικών έργων, όπως έχει γράψει το energygame.gr, το ΥΠΕΝ φαίνεται πως προκρίνει την προώθηση ενός πιλοτικού πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου, το οποίο θα επιδοτηθεί με πόρους από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών. Ως μια καλή τοποθεσία δείχνει αυτή τη στιγμή η θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κρήτης.