Η Ørsted υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με τη μητροπολιτική πόλη Ίντσεον της Νότιας Κορέας, με σκοπό τη συνεργασία για την ανάπτυξη μιας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας παγκόσμιας κλάσης στην περιοχή. Στόχος της συμφωνίας είναι η δημιουργία μιας επιτυχημένης τοπικής βιομηχανίας αιολικής ενέργειας με κινητήρια δύναμη το υπεράκτιο αιολικό έργο 1,6 GW της Ørsted στα ανοικτά των ακτών της Ίντσεον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reve.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, η πόλη Ίντσεον θα παράσχει διοικητική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της τοπικής ευαισθητοποίησης και κατανόησης, και θα καθιερώσει πολιτικές και υποδομές για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ενώ η Ørsted θα αξιοποιήσει την 30ετή και πλέον εμπειρία της για να αναπτύξει τα έργα της σε ένα υποδειγματικό μοντέλο που θα είναι αμοιβαία επωφελές για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους προμηθευτές της περιοχής.

Εκ μέρους του ομίλου Ørsted, ο Τόμας Θουν Άντερσεν, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ørsted, υπέγραψε τη συμφωνία μαζί με τον Yoo Jeong-bok, δήμαρχο της Ίντσεον, σε μια τελετή στα γραφεία της Ørsted στην ευρύτερη Κοπεγχάγη της Δανίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Λαρς Άγκααρντ, υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας της Δανίας, ο Kim Hyung Gil, πρέσβης της Κορέας στη Δανία, και ο Σβεντ Όλινγκ, πρέσβης της Δανίας στην Κορέα.

Τι δήλωσε ο Τόμας Θουν Άντερσεν

«Η Ørsted θα συνεργαστεί στενά με την πόλη Ίντσεον για να ξεκινήσει μια νέα υπεράκτια αιολική βιομηχανία και να ενισχύσει την τοπική οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Έχουμε ένα ισχυρό ιστορικό συνεργασίας με Κορεάτες προμηθευτές στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας κατά την τελευταία δεκαετία. Θα βασιστούμε σε αυτή την κληρονομιά συνεργασίας με το έργο μας στο Incheon, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για μια ακμάζουσα υπεράκτια αιολική βιομηχανία, παράγοντας αξιόπιστη ανανεώσιμη ενέργεια, προσελκύοντας μακροπρόθεσμες επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

Τι δήλωσε ο  Yoo Jeong-bok

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ένα ισχυρό μέσο για την επίτευξη της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και μια νέα βιομηχανία που μπορεί να αναπτυχθεί βιώσιμα. Αναμένω ότι η σημερινή συμφωνία με την Ørsted θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της τοπικής μας οικονομίας, θα ενισχύσει την αλυσίδα εφοδιασμού και θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα ωφελήσουν την περιοχή και την ανάπτυξη της τοπικής μας βιομηχανίας».

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Κορέας εξέδωσε άδεια επιχειρηματικής δραστηριότητας ηλεκτρικής ενέργειας (EBL) 1,6 GW τον Νοέμβριο του 2023, παραχωρώντας στην Ørsted αποκλειστικά δικαιώματα ανάπτυξης ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου που βρίσκεται 70 χλμ. από τις ακτές του Ίντσεον. Με την ολοκλήρωσή του πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο στην Κορέα, επιταχύνοντας τη μετάβαση της χώρας στο καθαρό μηδενικό ισοζύγιο και δημιουργώντας παράλληλα τοπικές θέσεις εργασίας και ευκαιρίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, στηριζόμενη στις κορυφαίες στον κλάδο δεσμεύσεις της Ørsted για τη βιωσιμότητα.

Τα επόμενα βήματα για το υπεράκτιο αιολικό έργο Ίντσεον της Ørsted περιλαμβάνουν εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έρευνες τοποθεσίας και προετοιμασίες για τη συμμετοχή στην ετήσια δημοπρασία αιολικής ενέργειας σταθερής τιμής της Κορέας, αναφέρει το Reve.

Με την επιφύλαξη της επιτυχούς έκβασης αυτών των διαδικασιών και της λήψης της τελικής επενδυτικής απόφασης από την Ørsted, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Το έργο Ίντσεον της Ørsted έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τον στόχο της πόλης Ίντσεον για μηδενική κατανάλωση ενέργειας, παρέχοντας ανανεώσιμη ενέργεια σε πάνω από 1 εκατομμύριο κορεατικά νοικοκυριά, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως.