Η Hexicon AB υπέγραψε συμφωνία πώλησης και αγοράς (SPA) για την ανάληψη της πλήρους κυριότητας της MunmuBaram Co., Ltd. από τον κοινοπρακτικό εταίρο της Shell Overseas Investments B.V. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Hexicon AB θα αυξήσει το μερίδιό της στο πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο από 20% σε 100%, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο έργων κατά 900 MW.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Το έργο MunmuBaram, είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Shell και της HEXICON AB, το οποίο ξεκίνησε αρχικά το 2018, και αναπτύσσει ένα πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο 1,125 GW, το οποίο σχεδιάζεται στα ανοικτά των ακτών της πόλης Ulsan στη νοτιοανατολική περιοχή της Νότιας Κορέας.

Η πλήρης ιδιοκτησία της Hexicon στο έργο MunmuBaram καθίσταται δυνατή μέσω της υποστήριξης της Glennmont Partners, ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ταμεία υποδομών που επικεντρώνεται στην καθαρή ενέργεια. Η δέσμευση της συμφωνίας εμπίπτει στο υφιστάμενο πλαίσιο της δανειακής διευκόλυνσης της Hexicon από την Glennmont. Το τίμημα της εξαγοράς θα καταβληθεί με μια πρώτη προκαταβολή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Επιπλέον, η SPA περιλαμβάνει μια ρύθμιση συμμετοχής στα κέρδη ύψους έως και 50 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για μια τριετία.

Σε περίπτωση που η Hexicon πουλήσει τις μετοχές της στην MunmuBaram, το μέγεθος της συμμετοχής στα κέρδη θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος και των καθαρών εσόδων. Η Hexicon έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία καθορισμού της μακροπρόθεσμης δομής ιδιοκτησίας για την MunmuBaram, καθώς και τη διαδικασία για τις κυβερνητικές εγκρίσεις για να προχωρήσει με τις υπάρχουσες άδειες. Βραχυπρόθεσμα, η Hexicon θα ανακατανείμει τους πόρους για να βελτιστοποιήσει την αξία του έργου, ενώ παράλληλα θα συνεργαστεί στενά με τη Shell για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Μόλις ολοκληρωθεί, το έργο Munmubaram θα αντιπροσωπεύει ~15% του καθαρού χαρτοφυλακίου της Hexicon σε όρους μεγαβάτ (MW).

«Η Νότια Κορέα συνεχίζει να είναι μια κορυφαία αγορά με καλές συνθήκες για την ανάπτυξη της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Μέσω αυτής της συναλλαγής, η Νότια Κορέα παραμένει βασική αγορά για τη Hexicon και ενισχύει τη θέση μας ως κορυφαίου παγκόσμιου φορέα ανάπτυξης πλωτών υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων», δήλωσε ο Marcus Thor, Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon AB.