Πραγματοποιήθηκε χθες η σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), με συμμετοχή και της διοίκησης της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις τοπικές αντιδράσεις στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Πηγές από το ΥΠΕΝ αναφέρουν, ότι για να προχωρήσει χωρίς εμπόδια, το τελικό κείμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία θα προσδιορίζει τις περιοχές όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα, οι περιοχές στις οποίες εκφράζονται αντιδράσεις, θα προχωρήσουν σε δεύτερο χρόνο. Και τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος σύγκρουσης, καθώς οι αντιδράσεις αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις, και επομένως μπορούν να μπουν σε προτεραιότητα άλλες περιοχές για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών.

Στην πλειοψηφία των περιοχών, σημειώνουν, δεν υπάρχουν αντιδράσεις και καθώς στόχος είναι μόλις 3 GW για την επόμενη δεκαετία προβάδισμα θα έχουν άλλες περιοχές μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος με τους αντιδρώντες.

Ένα μέτρο για την καλύτερη αποδοχή των πλωτών αιολικών είναι και τα ανταποδοτικά τέλη που θα καρπωθούν οι τοπικές κοινωνίες από την φιλοξενία των υπεράκτιων αιολικών που μεταφράζονται σε φθηνότερο ή ακόμη και σε δωρεάν ρεύμα. Ωστόσο, αυτό είναι ένα μέτρο που θα ακολουθήσει και αφορά τις περιοχές που τελικά θα γίνουν οι επενδύσεις.

Το Σχέδιο για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια αναμένεται να αξιοποιήσει ένα φυσικό πλούτο για καθαρή ενέργεια. Σε πρώτη φάση έχουν μπει στα πλάνα 25 περιοχές έκτασης 2,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με εκτιμώμενη ελάχιστη ισχύ 12,4 GW.

Σημειώνεται, ότι το άλλο πρόβλημα που απασχολεί την αγορά, η χρηματοδότηση των αναλυτικών μελετών, έχει ήδη λυθεί καθώς, έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει δέσμευση της Πολιτείας να χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες, και κατά πληροφορίες, η χρηματοδότησή τους θα γίνει από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε κάποια από τις περιοχές της Κρήτης από την οποία στο στάδιο της διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), προήλθαν και οι μεγαλύτερες διαφωνίες από την περιφέρεια, τουριστικούς και ξενοδοχειακούς φορείς.

Σημειώνεται ότι κατά του σχεδιασμού για την ανάπτυξη των offshore αιολικών ήταν και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Η υπουργός Τουρισμού απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή δήλωσε ότι είναι αναγκαία η εξαίρεση των περιοχών Κρήτη 2α και Κρήτη 2β (ευρύτερη περιοχή Ελούντα) από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Χθες αποφασίστηκε πως η θαλάσσια περιοχή που είχε προσδιοριστεί στη Σητεία για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών θα μικρύνει ώστε να μη φαίνεται καθόλου από την Ελούντα. 

Η κ. Κεφαλογιάννη είχε επικαλεστεί λόγους προστασίας του τουριστικού προϊόντος και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής και εκτίμησε ότι οι αλλαγές αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.