Η RWE και η Smart Wires, πάροχος τεχνολογιών και υπηρεσιών βελτίωσης του δικτύου, συνεργάζονται για τη χρήση νέων καλωδιακών κυκλωμάτων για συνδέσεις υπεράκτιας αιολικής παραγωγής.

Το μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ των εταιρειών αφορά τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας ελέγχου ροής ισχύος, SmartValve, σε μακρά κυκλώματα καλωδίων HVAC ή HVDC για την υποστήριξη συνδέσεων υπεράκτιας παραγωγής.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση και την ελαχιστοποίηση της ανάγκης για πρόσθετη χερσαία και υπεράκτια υποδομή δικτύου, σύμφωνα με το renews.biz.

Τα έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συχνά χρειάζονται σημαντικές αναβαθμίσεις του δικτύου ή νέες υποδομές πριν από τη σύνδεσή τους, προκειμένου να μεταφέρεται αξιόπιστα η ηλεκτρική ενέργεια από τον τόπο παραγωγής στα κέντρα ζήτησης.

Τέτοια έργα δικτύου συνεπάγονται υψηλό κόστος κεφαλαίου, χρειάζονται πολλά χρόνια για την αδειοδότηση και την κατασκευή τους και ενέχουν υψηλό κίνδυνο σημαντικών καθυστερήσεων και υπερβάσεων του κόστους.

Οι προκλήσεις αυτές αυξάνονται περαιτέρω για τις συνδέσεις υπεράκτιας παραγωγής που πρέπει να ενσωματωθούν απρόσκοπτα στο χερσαίο δικτυωμένο δίκτυο μεταφοράς και συχνά απαιτούν την κατασκευή νέου υπεράκτιου δικτύου.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης η RWE και η Smart Wires θα διερευνήσουν τη δυνατότητα χρήσης του SmartValve στα έργα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων της RWE.

Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να συνεργαστούν για να διερευνήσουν τις δυνατότητες της προηγμένης τεχνολογίας ελέγχου ροής ισχύος για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης της υπεράκτιας αιολικής παραγωγής με χρήση τεχνολογίας AC ή DC.

Ο Dirk Doring, Chief Engineer Electrical Control & Instrumentation της RWE Offshore Wind, δήλωσε: «Η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως ο προηγμένος έλεγχος ροής ισχύος, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικά οφέλη».

«Ως εκ τούτου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Smart Wires για να διερευνήσουμε τη χρήση της τεχνολογίας τους SmartValve σε πραγματικές εφαρμογές ανάπτυξης».