Οι πιθανές αλλαγές στην προτεραιοποίηση της σύνδεσης των έργων ΑΠΕ στο δίκτυο, σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερη ανισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλούν αναστάτωση στην αγορά. Ο φόβος είναι ότι καθώς οδεύουμε προς την άνοιξη και αυξάνεται η ηλιοφάνεια, θα ενταθεί το φαινόμενο των περικοπών στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς ΑΠΕ, ιδίως στους μικρότερους παίκτες της αγοράς.

Εύκολη επιλογή, που να μπορεί να δώσει μια αποδεκτή σε όλους τους εμπλεκόμενου λύση, δεν υπάρχει. Τα μικρότερα έργα ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας και ορισμένες επενδύσεις θα αποβούν ασύμφορες. Το φαινόμενο δεν είμαι μόνο ελληνικό. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την αδυναμία να ανταποκριθούν τα δίκτυα στην αυξημένη διείσδυση της καθαρής ενέργειας.

Όμως, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα δίκτυα, αλλά η -ασθενής- ζήτηση. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρόκειται να αυξηθεί με υψηλό ρυθμό τα επόμενα χρόνια και τα μεγάλα έργα αποθήκευσης αργούν ακόμα να μπουν σε λειτουργία.

Πρόκειται για μια ισορροπία του τρόμου, όπου η κυβέρνηση και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλούνται να λάβουν αποφάσεις που εκ των πραγμάτων θα φέρουν σε δύσκολη θέση πολλούς παραγωγούς.