Η DNV, ο ανεξάρτητος πάροχος υπηρεσιών διασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων, διεξήγαγε με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί μια νέα ψηφιακή υπηρεσία για να αυξήσει τη βιωσιμότητα του παροπλισμού ανεμογεννητριών.

Η υπηρεσία ReWind παράγει αυτόματα ένα σχέδιο παροπλισμού, όπως το πού και πώς μπορούν να ανακυκλωθούν τα πτερύγια, με βάση τα δεδομένα που παρέχει ο χρήστης. Το πιλοτικό πρόγραμμα διήρκεσε από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2023 και περιελάμβανε επτά πελάτες που προσέθεσαν 55 έργα σε επτά χώρες για συνολικά 7.830 MW που μοντελοποιήθηκαν. Χρησιμοποιώντας το ReWind, οι πελάτες εξοικονόμησαν περίπου 1.985 εργάσιμες ημέρες και 680.000 ευρώ σε σύγκριση με τις τρέχουσες μη ψηφιακές λύσεις. Στις εταιρείες που συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή περιλαμβάνονταν οι Ørsted, SSE και Energia, σύμφωνα με το Reve.

Η παρουσίαση ενός αξιόπιστου σχεδίου για τη διαδικασία παροπλισμού έχει καταστεί προαπαιτούμενο για τη διαδικασία υποβολής προσφορών σε πολλές δημοπρασίες αιολικής ενέργειας, καθώς ο κλάδος επιδιώκει να βελτιώσει τον κύκλο ζωής των ανεμογεννητριών. Επί του παρόντος, οι παροπλισμένες ανεμογεννήτριες συχνά θάβονται υπόγεια. Καθώς όλο και περισσότερες ανεμογεννήτριες φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, το ζήτημα αυτό πρόκειται να κλιμακωθεί. Η WindEurope εκτιμά ότι 25 χιλιάδες τόνοι πτερυγίων ανεμογεννητριών θα πρέπει να ανακυκλωθούν μέχρι το 2025 και 52 χιλιάδες τόνοι μέχρι το 2030.

«Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις φήμης και αξιοπιστίας εάν δεν μπορεί να βρει μια βιώσιμη λύση για τον παροπλισμό των ανεμογεννητριών», δήλωσε ο Matthew Geraghty, ιδρυτής της ReWind, DNV. «Καθώς ο κλάδος ωριμάζει, η παρουσίαση ενός σχεδίου τερματισμού ζωής καθίσταται απαραίτητη για τη διαδικασία θέσης σε λειτουργία και ο πιλότος μας αποδεικνύει ότι η υιοθέτηση μιας ψηφιακής προσέγγισης εξοικονομεί χρόνο και χρήμα», πρόσθεσε ο Geraghty.

Τα οφέλη του ReWind

Το ReWind παρέχει μια πλατφόρμα για τα εργαλεία και τους πόρους που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση και το σχεδιασμό των διαδικασιών για το τέλος του κύκλου ζωής των αιολικών πάρκων τους. Η υπηρεσία διευκολύνει μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και υποστηρίζει τους πελάτες στην επίτευξη των στόχων τους για τη βιωσιμότητα. Η συμβολή των πελατών της ReWind οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της πέρα από τον παροπλισμό για την υποστήριξη διαφόρων εφαρμογών, όπως η υποβολή προσφορών και η ανατροφοδότηση, η επέκταση των υπηρεσιών σε υπεράκτια έργα και η βελτίωση της λεπτομέρειας στη μοντελοποίηση των ανεμογεννητριών και στους υπολογισμούς του κόστους.

Ο Johan Schoovonen, πιλοτικός πελάτης και ανώτερος ειδικός σε θέματα κυκλικότητας στην Ørsted, δήλωσε: «Συμμετείχαμε στο ReWind καθώς είδαμε συναρπαστικές δυνατότητες σε αυτή τη νέα υπηρεσία από την DNV. Το εύχρηστο, κορυφαίο στην αγορά λογισμικό παροπλισμού και ανακυκλωσιμότητας της ReWind παρέχει εκτιμήσεις ανάλυσης υλικών των αιολικών μας πάρκων μαζί με αυτοματοποιημένες εκτιμήσεις κόστους παροπλισμού. Πιστεύουμε ότι αυτή η κορυφαία στον κλάδο πλατφόρμα μπορεί να μας επιτρέψει να υπολογίσουμε την υπολειμματική αξία των περιουσιακών μας στοιχείων και να μεγιστοποιήσουμε την κυκλικότητα των έργων μας, ενώ παράλληλα να ξεκλειδώσουμε σημαντική εξοικονόμηση χρόνου».

Η ομάδα ReWind της DNV επιδιώκει τώρα να επεκταθεί πέρα από την πιλοτική εφαρμογή και καλεί τις εταιρείες να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον πλήρη κύκλο ζωής των έργων τους.

«Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος ReWind είναι άκρως ενθαρρυντικά και προτρέπω τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου να συνεργαστούν μαζί μας για την περαιτέρω βελτίωση της κυκλικότητας», δήλωσε ο Geraghty.