Ο Οργανισμός Εμπορίου και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USTDA) ξεκίνησε διαδικασία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης για τη μελέτη σκοπιμότητας του πιλοτικού έργου υδρογόνου για την υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Chiren, στη Βουλγαρία. Την είδηση επιβεβαίωσε ο Carl Kress, περιφερειακός διευθυντής της USTDA για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ευρασία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Vladimir Malinov, Εκτελεστικό Διευθυντή της Bulgartransgaz, στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το ceenergynews.

«Ως υπεύθυνος διαχειριστής μεταφοράς φυσικού αερίου, η Bulgartransgaz εργάζεται ήδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της υποδομής μεταφοράς υδρογόνου στις γειτονικές χώρες, καθώς και για τη μετασκευή του υφιστάμενου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ώστε να λειτουργεί με μείγματα υδρογόνου-αερίου», δήλωσε ο Vladimir Malinov, εκτελεστικός διευθυντής της Bulgartransgaz. «Η υλοποίηση αυτού του πρώτου στο είδος του έργου στη Βουλγαρία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και τη χρήση του για τεχνολογικές ανάγκες στις εγκαταστάσεις της Chiren UGS θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα».

Πράγματι, τον Σεπτέμβριο του 2023 υπογράφηκε στις ΗΠΑ μνημόνιο συμφωνίας για το έργο μεταξύ της Bulgartransgaz EAD, της Glavbolgarstroy Holding AD, των αμερικανικών εταιρειών Solar Turbines Inc. και Honeywell και της ιταλικής εταιρείας Pietro Fiorentini. Το πρώτο βήμα είναι μια μελέτη σκοπιμότητας που θα καθορίσει την τεχνική διαμόρφωση και τη δομή της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίησή της. Το παραγόμενο πράσινο υδρογόνο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στο χώρο του εργοστασίου.

Ο κ. Malinov υπενθύμισε επίσης την υποδομή μεταφοράς υδρογόνου στη Βουλγαρία, ένα έργο που αναπτύχθηκε από την Bulgartransgaz και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΕΕ τον Νοέμβριο του 2023. Η σχεδιαζόμενη υποδομή αποτελείται από έναν νέο αγωγό μήκους περίπου 250 χιλιομέτρων και δύο σταθμούς συμπίεσης στην περιοχή της Dupnitsa και της Kulata. Θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά τόσο του εγχώρια παραγόμενου υδρογόνου όσο και του υδρογόνου από την Ελλάδα.