Η Janom Investment, με έδρα τη Σλοβακία, σχεδιάζει ένα ηλιακό εργοστάσιο 30 MW στη Σλαβονία, στην ανατολική Κροατία, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η επένδυση είναι η πρώτη της Janom Investment στην Κροατία. Η εταιρεία δήλωσε ότι επί του παρόντος αξιολογεί άλλα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Andrej Sršeň, τα έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας, έχουν εγκατεστημένη ισχύ άνω των 200 MW και απαιτούν συνολική επένδυση περίπου 300 εκατ. ευρώ (323,3 εκατ. δολάρια).

«Παρά τη σημαντική εκπροσώπηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, η Κροατία διαθέτει υψηλό δυναμικό για την περαιτέρω απεξάρτησή της από τον άνθρακα», δήλωσε ο Sršeň. «Παρακολουθούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κροατία εδώ και πολύ καιρό. Η επένδυση στην ηλιακή μονάδα στη Σλαβονία είναι η πρώτη μας, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία».

Η Janom Investment λειτουργεί ήδη αρκετά ηλιακά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια στη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η Κροατία ανέπτυξε 238,7 MW ηλιακής ενέργειας το 2023, ανεβάζοντας τη συνολική της δυναμικότητα σε 462,5 MW, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Κροατίας. Η ένωση προβλέπει ότι η χώρα θα πλησιάσει το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.