Η ενεργειακή εταιρεία Enefit Green της Εσθονίας κατασκευάζει το ισχυρότερο αιολικό και ηλιακό πάρκο στα βαλτικά κράτη, στο δήμο Põhja-Pärnumaa. Το πάρκο θα παράγει πάνω από 770 γιγαβατώρες (GWh) ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Σύμφωνα με το Ceenergy News, έχουν ολοκληρωθεί όλα τα συστήματα εγγείων βελτιώσεων, οι δρόμοι και οι πλατφόρμες γερανών, καθώς και σχεδόν όλα τα θεμέλια για τις ανεμογεννήτριες. Η εγκατάσταση των ηλιακών συλλεκτών στο ηλιακό πάρκο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

«Το Sopi-Tootsi είναι μια πολύ ιδιαίτερη τοποθεσία για διάφορους λόγους και δεν υπάρχει άλλη παρόμοια», δήλωσε ο Janek Lillemägi, ανώτερος διευθυντής έργου για την αιολική ενέργεια στην Enefit Green, εξηγώντας τη σημασία του πάρκου.

«Το αιολικό και ηλιακό πάρκο Sopi-Tootsi θα μας βοηθήσει να στραφούμε σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και να καταναλώνουμε οικονομικά προσιτή ενέργεια».

Κατασκευή του αιολικού πάρκου, Sopi-Tootsi © enefitgreen.ee

Κατασκευή του αιολικού πάρκου, Sopi-Tootsi © enefitgreen.ee

NOBE, Verston και Connecto κατασκευάζουν το αιολικό πάρκο

Το αιολικό πάρκο κατασκευάζεται από τις εταιρείες NOBE, Verston και Connecto. Μέχρι σήμερα, η Verston έχει κατασκευάσει και ανακατασκευάσει 200 χιλιόμετρα τάφρων και έχει κατασκευάσει 33,5 χιλιόμετρα δρόμων που συνδέουν τις ανεμογεννήτριες, το ηλιακό πάρκο και τον υποσταθμό. Η NOBE έχει κατασκευάσει 34 από τα 38 θεμέλια των ανεμογεννητριών, χρησιμοποιώντας 3.700 φορτία σκυροδέματος. Οι ανεμογεννήτριες κατασκευάζονται και εγκαθίστανται από τη Nordex, έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στον κόσμο.

«Σήμερα, οι εργασίες κατασκευής του αιολικού και ηλιακού πάρκου Sopi-Tootsi βρίσκονται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, κυρίως χάρη στην καλή συνεργασία με τις αρχές, τον δήμο Põhja-Pärnumaa και τους κατασκευαστές», δήλωσε ο κ. Lillemägi. «Αυτό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Τα μέρη των ανεμογεννητριών που θα παραδώσει η Nordex αναμένεται να μεταφερθούν με πλοίο στο λιμάνι του Paldiski τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, το γιγαντιαίο φορτίο θα μεταφερθεί στο Sopi-Tootsi κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν τον Απρίλιο».

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νέο πάρκο θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και ολόκληρο το αιολικό πάρκο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, η Enefit Green συμμετέχει στην επαναβύθιση των εξαντλημένων τυρφώνων στην περιοχή του ηλιακού πάρκου Sopi-Tootsi σε συνεργασία με το κρατικό κέντρο διαχείρισης δασών της Εσθονίας.

«Θα δημιουργήσουμε ένα καθεστώς νερού στην περιοχή του ηλιακού πάρκου που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση του βάλτου σε μια συνολική έκταση περίπου 100 εκταρίων. Ως αποτέλεσμα της επανυδάτωσης, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την αποσύνθεση της τύρφης θα μειωθούν σημαντικά και θα βελτιωθούν οι συνθήκες για την αύξηση της βιοποικιλότητας», εξήγησε ο Johann-Gustav Lend, διευθυντής έργου του ηλιακού πάρκου Sopi-Tootsi της Enefit Green. Το έργο θα αξιολογήσει επίσης πώς τα ηλιακά πάρκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση παλαιών περιοχών εξόρυξης στο μέλλον. Προς το παρόν, η Enefit Green έχει ήδη κατασκευάσει δύο ηλιακά πάρκα σε βιομηχανικές περιοχές στην Ida-Virumaa.