Η πλήρης αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για αγροτικές χρήσεις (κάτι που συμβαίνει ήδη κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εγχώριας ενεργειακής πολιτικής. Η γεωθερμία είναι μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας που μπορεί να καλύψει ανάγκες σε 24ωρη βάση, καθώς σε αντίθεση με άλλες ΑΠΕ, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Για να προχωρήσουν, βέβαια, οι επενδύσεις θα χρειαστεί και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, αρκετές από τις οποίες παραμένουν επιφυλακτικές. Και σ’ αυτό το μέτωπο, τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όσο και οι επενδυτές, προσπαθούν να εξηγήσουν τα οφέλη από τέτοιες επενδύσεις.

Το γεωθερμικό δυναμικό της χώρας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1 γιγαβάτ (GW) σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή και σε 2,5 GW για παραγωγή θερμικής ενέργειας. Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) εκτιμάται ότι η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμικά πεδία μπορεί να ανέλθει έως τα 100 MW έως το 2030.

Το ΥΠΕΝ ετοιμάζει αλλαγές με στόχο τη συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού και ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης – ψύξης (γεωθερμικές αντλίες) και προωθεί τη δημιουργία πλαισίου για την έκδοση των ετήσιων εκθέσεων διαχείρισης γεωθερμικών πεδίων τοπικού ενδιαφέροντος και περιοχών γεωθερμικού ενδιαφέροντος αρμοδιότητας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Επιπλέον, προχώρησε και τους διαγωνισμούς αξιοποίησης γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας: τη νότια λεκάνη του ποταμού Στρυμόνα, το δυτικό τμήμα της λεκάνης Δέλτα του ποταμού Νέστου, τον Ακροπόταμο Καβάλας και τη νότια λεκάνη Δέλτα του ποταμού Έβρου.

Το γεωθερμικό πεδίο είναι μια υπόγεια περιοχή στην οποία συσσωρεύεται νερό το οποίο θερμαίνεται κατά την επαφή του με τα πετρώματα. Με τη γεώτρηση αντλείται το θερμό νερό, το οποίο συνέχεια χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως είναι μεταξύ άλλων η παραγωγή ρεύματος, η θέρμανση και ψύξη κτιρίων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η ξήρανση προϊόντων και η αφαλάτωση.

Κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου θα παίξει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία κατέχει δικαιώματα στη Λέσβο, τη Μήλο, τη Νίσυρο και στα Μέθανα. Πιο «ώριμη» περιοχή είναι η Λέσβος, ένα νησί με πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό. Στην περιοχή της Στύψης, στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, φαίνεται από πρόσφατες έρευνες ότι υπάρχει αξιόλογο δυναμικό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τοπικούς παράγοντες να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να στηθεί μονάδα ισχύος έως 6 MW, που θα καλύπτει περί το 7% της κατανάλωσης ρεύματος του νησιού.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, έχει μισθώσει από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού εθνικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία ρευστών άνω των 90 βαθμών Κελσίου) σε τέσσερις περιοχές, στις οποίες και πραγματοποιεί γεωθερμικές έρευνες, με σκοπό αρχικά τον προσδιορισμό θέσεων κατασκευής ερευνητικών γεωτρήσεων, ώστε να πιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά του γεωθερμικού δυναμικού.

Για την ανάπτυξη των μελλοντικών γεωθερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι δύο εταιρείες έχουν συστήσει τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού SPV «Γεωθερμικός Στόχος Δύο» (ΔΕΗ Ανανεώσιμες 49%, ΗΛΕΚΤΩΡ 51%) η οποία χρηματοδοτεί τις έρευνες και την κατασκευή και λειτουργία των γεωθερμοηλεκτρικών σταθμών. Σε κάθε περιοχή εξετάζεται και η δυνατότητα διάθεσης της υπολειπόμενης θερμότητας για άλλες χρήσεις (τουριστικές, αγροτικές, βιομηχανικές).

Οι περιοχές είναι:

  • Λέσβος περιοχή Στύψης-Αργένου στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού όπου το γεωθερμικό δυναμικό μέσης ενθαλπίας εκτιμάται περίπου στους 160-180°C και εξετάζεται η ανάπτυξη μονάδας ισχύος 8 MW. Προγραμματίζεται άμεσα εγκατάσταση πιλοτικής μονάδας μικρής ισχύος έως 250 kW.
  • Μέθανα όπου σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί εκτιμάται ότι η θερμοκρασία των ρευστών θα είναι της τάξης των 160°C και εξετάζεται η δυνατότητα ανάπτυξης μονάδας ισχύος 5 MW περίπου.
  • Μήλος Κίμωλος Πολύαιγος βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο στη Μήλο όπου έχει παρατηρηθεί θερμοκρασία γεωθερμικού ρευστού άνω των 300°C και υψηλής πίεσης ενώ εξετάζεται η ανάπτυξη μονάδας ισχύος 5 MW
  • Νίσυρος που αποτελεί βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο με θερμοκρασία γ/θ ρευστού άνω των 350°C και υψηλής πίεσης Εξετάζεται η ανάπτυξη μονάδας ισχύος 5 MW ενώ είναι αυτονόητο ότι δεν προβλέπεται επέμβαση στην καλδέρα του ηφαιστείου.