Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέπτυξε μια διαδικασία για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση των κατάλληλων περιοχών για την εγκατάσταση αγροβολταϊκών συστημάτων.

«Πρόκειται για μία από τις πρώτες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τον συνδυασμό προσεγγίσεων των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και τεχνικών λήψης αποφάσεων με πολλαπλά κριτήρια (MCDM) για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση της καταλληλότερης περιοχής για αγροβολταϊκά συστήματα», δήλωσε στο περιοδικό pv ο συν-συγγραφέας Pietro Campana.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 8,6% – περίπου 38.485 km2 – της γης στη Σουηδία είναι κατάλληλο για αγροβολταϊκά συστήματα.

Χρησιμοποιώντας κατακόρυφα τοποθετημένα αγροβολταϊκά συστήματα με διφασικές μονάδες, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι η συνολική δυνητική εγκατεστημένη ισχύς για τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «άριστες», «πολύ καλές» και «καλές» είναι περίπου 1,2 PWh, ενώ το σύνολο για τα «άριστα» και «πολύ καλά» εδάφη είναι περίπου 207 TWh. Και τα δύο σύνολα αντιπροσωπεύουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα από την πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα το 2021 και υπερβαίνουν επίσης την υψηλότερη προβλεπόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τη Σουηδία το 2050.

Προσέγγιση GIS-MCDM πέντε βημάτων

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια προσέγγιση GIS-MCDM πέντε βημάτων, όπου το GIS πραγματοποίησε μια ανάλυση βάσει θέσης με οπτικοποίηση και επεξεργασία γεωγραφικών δεδομένων και ο αλγόριθμος MCDM χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό των βαρών των διαφόρων κριτηρίων αξιολόγησης. Οι γεωχωρικοί χάρτες που έδειχναν τις ταξινομήσεις καταλληλότητας για κάθε ένα από τα κριτήρια, καθώς και ο τελικός χάρτης καταλληλότητας, υποβλήθηκαν σε επεξεργασία μέσω εργαλείων ArcGIS Pro.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι περιοχές που κατηγοριοποιούνται ως βοσκότοποι μπορούν να παρέχουν περίπου 80 TWh/έτος «διατηρώντας το 90% της δυνητικής εθνικής απόδοσης χόρτου στους βοσκότοπους». Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι κατασκευές για τις κατακόρυφες ηλιακές εγκαταστάσεις θα μείωναν την πραγματική καλλιεργήσιμη έκταση κατά 10%. Παρά τη μείωση των καλλιεργειών σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη, η ομάδα σημείωσε ότι τα αγροβολταϊκά συστήματα έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν οικονομική ώθηση για τους αγρότες.

Τα ευρήματά τους είναι διαθέσιμα στην έκθεση «Δυνατότητες αγροβολταϊκών συστημάτων στη Σουηδία: Γεωχωρική ανάλυση πολλαπλών κριτηρίων» που δημοσιεύθηκε στο Applied Energy.

Στους συγγραφείς συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Ορυκτών King Fahd της Σαουδικής Αραβίας, το Πανεπιστήμιο Kafrelsheikh της Αιγύπτου, το Università Cattolica del Sacro Cuore της Ιταλίας και το Πανεπιστήμιο Mälardalen της Σουηδίας, το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και το Σουηδικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας.