Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνολογίας και Καινοτομίας για τα Φωτοβολταϊκά (ETIP PV) δημοσίευσε πρόσφατα έκθεση σχετικά με τη σύνδεση των κοινωνικοοικονομικών και τεχνολογικών προκλήσεων της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας.

Το ETIP PV είναι η ερευνητική εκπροσώπηση του ευρωπαϊκού τομέα των φωτοβολταϊκών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ομάδα εργασίας του ETIP PV για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συνέταξε το έγγραφο, παρέχοντας μια επισκόπηση των πιο επειγουσών κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Συγκεκριμένα, το έγγραφο, όπως μεταδίδει το περιοδικό pv, επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικές διαστάσεις: δημόσια στήριξη, δημόσια δέσμευση, δεξιότητες και εργατικό δυναμικό και περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα.

  1. Κοινωνική αποδοχή

Εξετάζοντας την κοινωνική αποδοχή, η λευκή βίβλος εμβαθύνει στο ζήτημα από διάφορες οπτικές γωνίες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοπολιτικών, κοινοτικών και αγοραίων επιπέδων αποδοχής. Από κοινωνικοπολιτική άποψη, εξετάζει την αναγνώριση των κρίσιμων πρώτων υλών (CRM) στην ηλιακή παραγωγή και εξετάζει τι χρειάζεται για να κερδίσει την αποδοχή της χρήσης τους. Ασχολείται επίσης με την ενσωμάτωση νέων υλικών, στο πλαίσιο νέων ηλιακών τεχνολογιών (όπως ο μόλυβδος στον περοβσκίτη). Το έγγραφο δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για προσπάθειες έρευνας και καινοτομίας για τη μείωση της χρήσης των CRM, και να ακολουθηθεί μια προσέγγιση «σχεδιασμού για ανακύκλωση», επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση της ανακύκλωσης στο στάδιο του τέλους του κύκλου ζωής των CRM.

Σε επίπεδο αποδοχής από την αγορά, το έγγραφο εξετάζει επίσης τα νέα συστήματα τιμολόγησης πλέγματος πραγματικού κόστους και την αποδοχή τους από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ρίχνοντας φως τόσο στις ευκαιρίες όσο και στις προκλήσεις που συνδέονται με αυτά. Τα συστήματα αυτά θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν την πραγματική χρήση του δικτύου, με δυνατότητα ενσωμάτωσης πρόσθετων σημάτων τιμών βάσει των τοπικών προβλέψεων για την ηλιακή παραγωγή. Θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν έννοιες για τη μεγιστοποίηση της αυτοκατανάλωσης (π.χ. μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, αυτοπαραγωγής και αυτοαποθήκευσης, τιμολογίων τροφοδότησης, ηλεκτρικής κινητικότητας ή συλλογικών συστημάτων παραγωγής σε πολυκατοικίες). Επιπλέον, το έγγραφο διερευνά την κρίσιμη πτυχή της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας, σε επίπεδο αποδοχής από την κοινότητα. Με την αυξημένη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, θα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες αποδέχονται τη διαδικασία ανάπτυξης του έργου και αναγνωρίζουν πώς μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από αυτό. Ειδικότερα, η έκθεση εξετάζει τις προτεινόμενες πιθανές λύσεις για την ενίσχυση της δημόσιας υποστήριξης της ηλιακής ενέργειας.

  1. Δέσμευση του κοινού

Η λευκή βίβλος υπογραμμίζει επίσης ότι, πέρα από τη βελτίωση της κοινωνικής αποδοχής, είναι ζωτικής σημασίας η προώθηση της δημόσιας δέσμευσης. Εδώ, οι πολίτες θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και θα είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη διευκόλυνση μιας επιτυχημένης ενεργειακής μετάβασης. Οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλουν ενεργά σε αυτή τη μετάβαση με το να γίνουν prosumers. Η λευκή βίβλος όχι μόνο διερευνά τα διάφορα εμπόδια που εμποδίζουν τη συμμετοχή των πολιτών σε ηλιακά έργα, όπως οι κοινότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα), αλλά παρουσιάζει επίσης συστάσεις για την αύξηση της συμμετοχής τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται λύσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, όπως η δημιουργία ενιαίων κέντρων εξυπηρέτησης για την υποστήριξη φωτοβολταϊκών έργων υπό την καθοδήγηση των πολιτών ή η ανάπτυξη προσαρμοσμένων προγραμμάτων ανάπτυξης ικανοτήτων που απευθύνονται σε πολίτες που ενδιαφέρονται για φωτοβολταϊκά έργα.

  1. Δεξιότητες και εργατικό δυναμικό

Καθώς ο τομέας της ηλιακής ενέργειας συνεχίζει να επεκτείνεται, η αντιμετώπιση των δυναμικών αναγκών σε εργατικό δυναμικό και των απαιτήσεων σε δεξιότητες θα είναι υψίστης σημασίας. Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των στεγών, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης. Οι σημερινές ελλείψεις επηρεάζουν τόσο τις αγορές ηλιακής ενέργειας σε στέγες όσο και τις αγορές κοινής ωφέλειας. Ως εκ τούτου, το έγγραφο υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων, παρέχοντας βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του ελλείμματος δεξιοτήτων. Για την αντιμετώπιση του ελλείμματος δεξιοτήτων, είναι σημαντικό να εξεταστεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι γυναίκες στον ηλιακό τομέα. Επί του παρόντος, η ηλιακή ενέργεια απασχολεί αναλογικά περισσότερες γυναίκες από οποιαδήποτε άλλη ενεργειακή τεχνολογία, με το 40% των θέσεων πλήρους απασχόλησης να καταλαμβάνεται από γυναίκες παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα, με τη λευκή βίβλο να προσδιορίζει τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων στην ηλιακή βιομηχανία. Οι γυναίκες απασχολούνται κυρίως σε διοικητικούς, ρόλους, αλλά αποτελούν λιγότερο από το ήμισυ του συνολικού εργατικού δυναμικού πλήρους απασχόλησης στον ηλιακό τομέα. Αντιμετωπίζουν επίσης υποεκπροσώπηση σε θέσεις STEM και σε ανώτερους διοικητικούς ρόλους. Για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της ποικιλομορφίας του εργατικού δυναμικού, η εφαρμογή πολιτικών και πρωτοβουλιών, μαζί με εκπαιδευτικά προγράμματα και διαφανείς πρακτικές στο χώρο εργασίας, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός ηλιακού τομέα χωρίς αποκλεισμούς και με ποικιλομορφία.

  1. Περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα

Χρειάζονται ολοκληρωμένες κοινωνικές αναλύσεις κόστους-οφέλους για να βρεθεί η βέλτιστη πορεία για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο, η λευκή βίβλος εμβαθύνει στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χρησιμοποιώντας την ανάλυση Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) για να εξετάσει διεξοδικά το οικολογικό αποτύπωμα της ηλιακής τεχνολογίας, ενώ παράλληλα εξετάζει και τις κοινωνικές επιπτώσεις μέσω της Κοινωνικής Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (Κ-ΑΚΖ). Πρόκειται για ένα εργαλείο που διερευνά τις ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, η έκθεση περιγράφει τα πλαίσια περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) για την προώθηση βιώσιμων και υπεύθυνων πρακτικών σε ολόκληρο τον ηλιακό τομέα.

Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ τεχνολογικών και κοινωνικοοικονομικών εκτιμήσεων, η παρούσα λευκή βίβλος σκοπεύει να εμπλουτίσει τη συζήτηση γύρω από τη μετάβασή μας σε ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, διασφαλίζοντας ότι αυτές οι κρίσιμες κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις θα λαμβάνονται δεόντως υπόψη παράλληλα με τις τεχνολογικές πτυχές που επισημαίνονται στο στρατηγικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας του ETIP PV. Η λευκή βίβλος ολοκληρώνεται με μια σειρά συστάσεων για την αύξηση της στήριξης, τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας και τη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους φορείς χάραξης πολιτικής.