Η Eversource Energy συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιο του 50% που κατέχει σε δύο υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ στην Global Infrastructure Partners LP, πλησιάζοντας περισσότερο στο στόχο της να εγκαταλείψει τον κλάδο.

Η Eversource θα πραγματοποιήσει 1,1 δισ. δολάρια σε μετρητά για τα μερίδια στα έργα South Fork και Revolution, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τρίτης. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι συναλλαγές έρχονται καθώς η υπεράκτια αιολική βιομηχανία των ΗΠΑ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους που έχει ωθήσει τους κατασκευαστές να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν έργα.

«Η Eversource θα παραμείνει αναπόσπαστος παίκτης σε αυτή την ιστορική στροφή προς ένα μείγμα παραγωγής καθαρής ενέργειας, εστιάζοντας στα δυνατά μας σημεία ως ρυθμισμένος κατασκευαστής και διαχειριστής συστημάτων μεταφοράς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eversource, Joe Nolan.

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία έχει αγωνιστεί με την αύξηση του πληθωρισμού, τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, απειλώντας τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και αρκετών αμερικανικών πολιτειών για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας για την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Reuters.

Απομειώσεις ύψους 5 δισ. σε υπεράκτια αιολικά στις ΗΠΑ

Η BP, η Equinor και η Orsted, μαζί, έκαναν πρόσφατα απομειώσεις ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ. Οι προγραμματιστές υπεράκτιων αιολικών έργων έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει αναθεωρημένες προσφορές για την παροχή ενέργειας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του κόστους.

Η Eversource, η οποία έχει 4,4 εκατομμύρια πελάτες ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού στο Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη και το Νιου Χαμσάιρ, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι προτίθεται να εκποιήσει το μερίδιο ιδιοκτησίας της σε τρία αιολικά έργα που κατείχε από κοινού με την Orsted. Τον ίδιο μήνα, πούλησε το μερίδιό της στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sunrise Wind ισχύος 880 MW στην Orsted.

Νωρίτερα φέτος, η Eversource είχε δηλώσει ότι θα καταγράψει επιβάρυνση απομείωσης μετά από φόρους, εκτός από προσωρινή, ύψους 1,4 έως 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο που σχετίζεται με ορισμένα από τα αιολικά της έργα.