Τελικά 11 είναι οι εταιρείες που θα «μοιραστούν» τις ταρίφες για τα 298 μεγαβάτ αποθήκευσης ενέργειας ενώ η τελική λίστα θα ανακοινωθεί σήμερα επισήμως. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρνουν τις ΗΡΩΝ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Enel Green Power, BAT Solar, κ.ά. να περιλαμβάνονται στη λίστα.
Η χαμηλότερη προσφορά στο 2ο διαγωνισμό για σταθμούς αποθήκευσης ήταν 44.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος και το υψηλότερο 50.000 ενώ κανένα έργο δεν είναι πάνω από 50 MW. Η τελική ισχύς που θα δημοπρατηθεί είναι 298 MW λίγο πάνω από την υπολογιζόμενη αρχικά 288 MW.
Το κριτήριο επιλογής των προτάσεων είναι η χαμηλότερη οικονομική προσφορά για την ετήσια λειτουργική ενίσχυση και με βάση τις προσφορές που έγιναν τα έργα που έχουν δώσει προσφορά πάνω από τα 50.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος, ούτως ή άλλως δεν περνάνε.
Στο δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης η επενδυτική ενίσχυση μειώθηκε στο μισό σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, και πάλι όμως οι τιμές διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μπορεί το ΥΠΕΝ να κρατήσει «διαθέσιμα» κονδύλια ώστε να επιμηκύνει την ενίσχυση για περισσότερες μπαταρίες.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιλεγούν από τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (€/MW), δηλαδή το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι κάτοχοι των σταθμών που συμμετείχαν στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία.
Όσον αφορά το διαδικαστικό, χθες εξετάστηκαν όλες σχεδόν οι ενστάσεις εκτός από μία για την οποία η απόφαση θα βγει σήμερα Τετάρτη, που θα γίνει επίσημα το άνοιγμα των προσφορών και την Πέμπτη θα εγκριθούν τα αποτελέσματα από τον Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ.
Συνολικά θα έχουν δοθεί στους δύο διαγωνισμούς 710 MW
Ο δεύτερος διαγωνισμός που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, προωθεί μαζί με τον πρώτο συνολικά έργα 710 MW. Στον δεύτερο διαγωνισμό συμμετείχαν 55 εταιρείες με έργα ισχύος 1,6 GW για να επιλεγούν από αυτά 288 MW, όταν στον πρώτο διαγωνισμό κατέβηκαν 89 εταιρείες με ισχύ που αντιστοιχούσε 3,2 GW για δημοπρατούμενη ισχύ 400 MW.
Oι νέοι σταθμοί προβλέπεται να μπουν σε λειτουργία μέσα στο 2026, προϋπόθεση αναγκαία αφού για τα έργα υπάρχει χρηματοδότηση 200 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι από τον πρώτο διαγωνισμό πήραν ταρίφες 12 προτάσεις έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που προέρχονται από έξι εταιρίες και μία ενεργειακή κοινότητα . Ανάμεσα στις εταιρίες που κέρδισαν στον πρώτο διαγωνισμό, συγκαταλέγονται θυγατρικές της Mytilineos, της Helleniq Energy, της INTRAKAT και της ΔΕH Ανανεώσιμες.
Με βάση τις 12 επιλεγείσες προτάσεις, η μεσοσταθμική τιμή των έργων διαμορφώθηκε σε 49.748,18 ευρώ τη μεγαβατώρα ανά έτος, που είναι κατά 57% χαμηλότερη από την επιτρεπόμενη τιμή εκκίνησης (115.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε ισχύ 411,79 MW, δηλαδή, λίγο παραπάνω από τη δημοπρατηθείσα των 400 MW.
Οι θυγατρικές της Helleniq Energy και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ πέρασαν και τις τρεις προτάσεις τους, δύο η ΔΕH Ανανεώσιμες και μία η Mytilineos.