Ο παγκόσμιος στόχος του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 θα απαιτήσει διπλασιασμό των σημερινών επιπέδων δαπανών, ώστε να επιτευχθούν επενδύσεις ύψους 2 τρισ. δολαρίων ετησίως, διαπιστώνει νέα έκθεση, η οποία επισημαίνει επίσης αρκετές χώρες, που καθυστερούν να εισέρθουν στην ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με την έκθεση της δεξαμενής σκέψης Climate Analytics με έδρα το Βερολίνο, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 8 τρισ. δολαρίων για νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας, καθώς και 4 τρισ.. δολάρια για ηλεκτρικά δίκτυα και αποθήκευση ενέργειας.

Αυτό ισοδυναμεί με 2 τρισ. δολάρια ετησίως για να επιτευχθεί ο στόχος του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας που έθεσαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι. Πέρυσι, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα έφθασαν μόνο περίπου το 1 τρισ. δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται συνολικές επενδύσεις ύψους 12 τρισ. δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε καλό δρόμο για να επενδύσει μόλις 6,6 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

«2 τρισ. δολάρια ετησίως ακούγεται σαν κόστος, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια επιλογή», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της Climate Analytics και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης Neil Grant.

«Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε πάνω από 6 τρισ. δολάρια στα ορυκτά καύσιμα κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας – περισσότερο από αρκετά για να καλύψουμε το τριπλάσιο επενδυτικό κενό. Αντιμέτωπος με αυτή την επιλογή, θα επέλεγα την ασφαλέστερη και οικονομικότερη επιλογή – τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η έκθεση υπολόγισε πόσο γρήγορα πρέπει να δράσουν οι περιφέρειες για τον τριπλασιασμό των παγκόσμιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση τις τρέχουσες δυνατότητες και τις μελλοντικές ανάγκες, σύμφωνα με το Recharge.

Η υποσαχάρια Αφρική πρέπει να κλιμακωθεί κατά επτά φορές, διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, διαπιστώθηκε, λόγω της «ιστορικής υποεπένδυσης και των αναγκών πρόσβασης στην ενέργεια».

ΟΟΣΑ: Πρέπει να τριπλασιάσει τις ΑΠΕ

Ο ΟΟΣΑ προβλέπεται να διπλασιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030. Η έκθεση διαπίστωσε ότι η επιτάχυνση της δράσης σύμφωνα με τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα κάλυπτε το 60% του παγκόσμιου χάσματος μεταξύ της προβλεπόμενης δυναμικότητας το 2030 και του στόχου τριπλασιασμού.

«Ο ΟΟΣΑ πρέπει να τριπλασιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά επί του παρόντος απέχει πολύ από τον στόχο», δήλωσε η Claire Fyson, συν-συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής πολιτικής της Climate Analytics.

«Οι χώρες της περιοχής που ισχυρίζονται ότι είναι ηγέτες στο κλίμα πρέπει να κάνουν πράξη τα λόγια τους, όχι μόνο με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εσωτερικό τους, αλλά και με το να έρθουν σε επαφή με άλλες περιοχές που χρειάζονται χρηματοδότηση για να συμβάλουν στον στόχο του τριπλασιασμού».

Η Ασία πρέπει να κλιμακωθεί ελαφρώς γρηγορότερα από τον ΟΟΣΑ, σχεδόν τετραπλασιάζοντας το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ωστόσο, είναι «η μόνη περιοχή που βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε πορεία προς τον στόχο του τριπλασιασμού, κυρίως λόγω των πολιτικών της Κίνας και της Ινδίας».

Οι χώρες αυτές αντισταθμίζουν «τις καθυστερήσεις όπως η Νότια Κορέα, όπου η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί με το μισό ρυθμό από ό,τι στην περιοχή συνολικά».

«Υπάρχουν συχνά σαφείς “υστερούντες” και “ηγέτες” στον αγώνα για την αναβάθμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφέρει η έκθεση.

Στην περίπτωση του ΟΟΣΑ, ενώ καμία χώρα δεν βρίσκεται σε τροχιά τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχέση με τα επίπεδα του 2022, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ “οδηγούν την κούρσα” καθώς τίθεται σε ισχύ η νομοθεσία-ορόσημο για το κλίμα, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία «υστερεί», με την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αυξάνεται μόνο κατά 50% σε σχέση με το 2030.