Να ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος στο πρόγραμμα αντικατάστασης των ηλεκτρικών με ηλιακούς θερμοσίφωνες «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα», ζητά με δηλώσεις τους στο energygame.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), Χρήστος Παπαεμμανουήλ.

Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος που «έτρεξε» το 2023 δικαίωμα συμμετοχής είχε η πλειονότητα των νοικοκυριών. Εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια και υπήρξε ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία, καθώς και για τις πολύτεκνες οικογένειες. Με τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, τα νοικοκυριά δικαιούχοι βλέπουν σημαντικές ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού μειώνεται κατά 65% περίπου.

«Μέχρι τώρα περίπου 68.000 ωφελούμενοι επιδοτήθηκαν με περίπου 51 εκατ. ευρώ στον πρώτο κύκλο του προγράμματος» ανέφερε ο κ. Παπαεμμανουήλ και επισήμανε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που παρατηρήθηκε στον πρώτο κύκλο ήταν το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην ανακοίνωση του προγράμματος και την έναρξη του. «Αυτό οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων για μεγάλο διάστημα, δεδομένου ότι οι πολίτες περίμεναν το πρόγραμμα για να αγοράσουν ηλιακό θερμοσίφωνα», σημείωσε

Ο κ. Παπαεμμανουήλ τονίζει ότι χρειάζεται ένας δεύτερος κύκλος στο πρόγραμμα, προκειμένου να επωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά. «Κατ’ αρχάς εκτιμούμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα με ένα δεύτερο κύκλο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και όσων είναι επιλαχόντες στο πρόγραμμα. Είναι κρίμα να μην αξιοποιηθούν τα αδιάθετα ποσά του προγράμματος» υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «θα πρέπει να υπάρξουν γενναία κίνητρα επιδότησης για τους δικαιούχος, αλλά και αυστηρά κριτήρια ποιότητας και ενεργειακής απόδοσης για τα προϊόντα».

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που διαπιστώθηκαν στον πρώτο κύκλο, ο κ. Παπαεμμανουήλ αναφέρει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν προϊόντα από τις εταιρείες που είναι μέλη της ΕΒΗΕ. «Όντως, διαπιστώσαμε και εμείς μια αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης, αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι οφείλεται στα καταστήματα λιανικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, τα μέλη μας προχώρησαν σε μια μείωση της τάξεως του 9% στις τιμές χονδρικής, κάτι που καθιστά απαράδεκτη την όποια αύξηση τιμών στη λιανική, πολύ δε περισσότερο τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που εμφανίστηκαν. Συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα μελών της ΕΒΗΕ προκειμένου να προμηθεύεται ποιοτικά ηλιακά θερμικά συστήματα σε προσιτές τιμές».

Ο κ. Παπαεμμανουήλ επισημαίνει επίσης ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν και νέα προγράμματα, που αφενός θα ωφελήσουν τους καταναλωτές μέσα από τη μόνιμη μείωση των ποσών που πληρώνουν για ρεύμα και αφετέρου θα τονώσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κλάδου παραγωγής ηλιακών θερμικών συστημάτων.

«Τα θερμικά ηλιακά αποτελούν την μοναδική τεχνολογία ΑΠΕ που παράγεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και με ελληνικές πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, αποτελούν την πλέον αποδοτική τεχνολογία παραγωγής θερμικής ενέργειας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να αποτελέσουν τα θερμικά ηλιακά στην προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης και πράσινης μετάβασης της χώρας» σημειώνει και συμπληρώνει: «Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα προγράμματα ενίσχυσης των εγκαταστάσεων θερμικών ηλιακών, όχι μόνο για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, αλλά και για άλλες πιο εξελιγμένες εφαρμογές σε κτίρια και βιομηχανίες όπως είναι για παράδειγμα ο ηλιακός κλιματισμός».