Χρειάστηκε να περάσει η χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων γενεών, αλλά η Ευρώπη κατάφερε τελικά να αντιμετωπίσει εν μέρει το τέρας της γραφειοκρατίας που καθυστερούσε επί μακρόν την ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF μέτρα όπως η κήρυξη των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως εθνικού συμφέροντος έχουν συμβάλει στη μείωση του χρόνου αδειοδότησης νέων αιολικών πάρκων σε ορισμένες χώρες – αν και απομένει περισσότερη δουλειά.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) στο τέλος του 2023 «ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 850 MW νέων αιολικών πάρκων εκ των οποίων πάνω από 300 MW αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 400 MW που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης τριετίας. Φυσικά, αν ξεπεραστούν τα χρόνια γραφειοκρατικά και λοιπά προβλήματα, η ισχύς αυτή μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη».
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά αιολικής ενέργειας της περιοχής, περίπου 7,5 γιγαβάτ έργων πήραν άδεια πέρυσι, αυξημένα κατά 80% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τα υψηλότερα από το 2016, ανέφερε ο ερευνητής. Η Ισπανία επιτάχυνε επίσης την αδειοδότησή της, συμβάλλοντας στην εκκαθάριση της ουράς. Παρόλα αυτά, περίπου 55 γιγαβάτ χερσαίων αιολικών πάρκων περιμένουν να λάβουν άδεια σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το BNEF. Αυτό είναι περίπου επτά φορές περισσότερη δυναμικότητα από όση προσέθεσαν οι χώρες αυτές πέρυσι. Οι χρόνοι αναμονής για την αδειοδότηση μπορεί να φτάσουν κατά μέσο όρο τα πέντε χρόνια, υπερδιπλάσιο του ορίου που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει το BNEF.
Η αδειοδότηση αποτελούσε επί μακρόν έναν από τους κύριους αποτρεπτικούς παράγοντες για την ταχύτερη ανάπτυξη χερσαίων αιολικών πάρκων. Οι επενδυτές πρέπει μερικές φορές να περιμένουν τόσο πολύ ώστε οι ανεμογεννήτριες που σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν στην αρχή της διαδικασίας να μην είναι πλέον προς πώληση μέχρι τη στιγμή που θα πάρουν το πράσινο φως για την κατασκευή του έργου. Στα τέλη του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθόρισε ένα πλαίσιο για τα κράτη μέλη προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τα μέτρα περιλάμβαναν την ταξινόμηση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως «υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος», έναν χαρακτηρισμό που θα απέτρεπε αγωγές κατά νέων μονάδων που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Η Κομισιόν επεδίωξε επίσης να επιταχύνει τις αξιολογήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα μέτρα αυτά είχαν καθοριστική σημασία για να βοηθήσουν τη Γερμανία να φτάσει πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο εγκεκριμένων έργων εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Άλλες αγορές όπως η Ιταλία και η Γαλλία υστερούν, διαπίστωσε το BNEF. Περαιτέρω μέτρα, όπως η ψηφιοποίηση, θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της δαπανηρής και επαχθούς πρακτικής της εκτύπωσης αιτήσεων αδειοδότησης που έχουν μήκος δεκάδων χιλιάδων σελίδων.