Η Βόρεια Μακεδονία και η Σλοβενία βρίσκονται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο για σχέδια εγκατάστασης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, δήλωσαν οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Λιουμπλιάνας. Η Σλοβενία είχε ήδη ανακοινώσει σχέδια για την αξιοποίηση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας και τώρα είναι γνωστό με ποιον θα συνεργαστεί, ενώ η απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας σηματοδοτεί μια νέα εξέλιξη στην περιοχή.
Η Σλοβενία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν πλέον ενταχθεί στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που είτε εργάζονται σε έργα για την εγκατάσταση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) είτε ενδιαφέρονται γι’ αυτούς. Σε αυτές περιλαμβάνονται χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία – αλλά και έθνη της Βόρειας, Νότιας και Δυτικής Ευρώπης – Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ουγγαρία και Σουηδία.
Το ενδιαφέρον για την τεχνολογία SMR οφείλεται στη συνεχιζόμενη αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία θεωρείται από πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως θεμιτή επιλογή για το ενεργειακό τους μείγμα, καθώς και ως ένας τρόπος για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια αναδυόμενη τεχνολογία και ότι επί του παρόντος υπάρχει μόνο ένας λειτουργικός SMR στον κόσμο – ο ρωσικός Akademik Lomonosov. Επιπλέον, οι υποστηρικτές της τεχνολογίας SMR δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα όταν ένα πιλοτικό έργο της αμερικανικής NuScale σταμάτησε τον Νοέμβριο του 2023.
Στην περιοχή που παρακολουθείται από το Balkan Green Energy News, μόνο η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Κύπρος, το Κοσσυφοπέδιο* και η Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί στο πλαίσιο της πυρηνικής ενέργειας, γεγονός που αποτελεί μειοψηφία σε σύγκριση με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σλοβενία, τη Σερβία και την Τουρκία.
Σέρβοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η χώρα ενδιαφέρεται να αγοράσει μερίδιο σε ένα από τα πυρηνικά εργοστάσια που σχεδιάζονται στην περιοχή (τέτοια σχέδια υπάρχουν στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία), ότι θέλει να συμμετάσχει στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Paks στην Ουγγαρία και ακόμη ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει το δικό της πυρηνικό εργοστάσιο ή μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες.
Η Αμερική θα δώσει «το τέμπο»
Η ανάπτυξη των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στην Ευρώπη καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, όπως συμβαίνει και στη Σλοβενία, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται ούτε η Γαλλία.
Η σλοβενική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σλοβενία Jamie Lindler Harpootlian παρέδωσε επιστολή στην Tina Seršen, υφυπουργό στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ενέργειας, με την οποία αναθέτει στη Σλοβενία υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου και παροχής συμβουλών που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ. Οι υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτελούν μέρος του έργου Phoenix – ενός προγράμματος για τη μετατροπή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) από άνθρακα σε πυρηνική ενέργεια.
Το έργο, το οποίο δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προορίζεται για την Ευρώπη και την Ευρασία, προσφέροντας εργαστήρια, μελέτες σκοπιμότητας και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023, όταν ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας με την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία. Οι τρεις χώρες θα λάβουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη για μελέτες σκοπιμότητας [σχετικά με τη μετάβαση από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που λειτουργούν με άνθρακα στην πυρηνική ενέργεια], σύμφωνα με τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι.
Τον Ιούνιο του 2023, το σλοβενικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλίματος και Ενέργειας υπέβαλε με επιτυχία αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα Phoenix, σύμφωνα με δελτίο τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σλοβενία Η αίτηση προετοιμάστηκε σε συνεργασία με τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες GEN Energija, Termoelektrarna Šoštanj και Holding Slovenske elektrarne, με τη βοήθεια της εταιρείας συμβούλων HATCH.
Αργότερα, η ELES και η Σλοβενική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας (URSJV) συμμετείχαν επίσης στο έργο. Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ενέργειας και ενέργειας Sargent & Lundy επιλέχθηκε ανταγωνιστικά από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για να λάβει επιχορήγηση για την παροχή στους ενδιαφερόμενους φορείς της Σλοβενίας για τον SMR τεχνικών συμβουλευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την μετατροπή του άνθρακα σε πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.
Η Σλοβενία προετοιμάζει επίσης ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός δεύτερου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Krško, ενώ η εγκατάσταση SMR προβλέπεται από τη νέα στρατηγική χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας μέχρι το 2050.
Η Tina Seršen δήλωσε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα Phoenix παρέχει στη Σλοβενία την ευκαιρία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του Εθνικού της Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο περιλαμβάνει την εξέταση των δυνατοτήτων εισαγωγής νέων πυρηνικών τεχνολογιών.
Σύμφωνα με την ίδια, οι νέες πυρηνικές τεχνολογίες σημαίνουν πρωτίστως τους μικρούς δομοστοιχειωτούς αντιδραστήρες και τις προηγμένες τεχνολογίες δομοστοιχειωτών αντιδραστήρων (SMR και AMR).
Οι διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας
Η Βόρεια Μακεδονία εργάζεται τα τελευταία χρόνια για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, κατασκευάζοντας ηλιακούς σταθμούς και αιολικά πάρκα και προετοιμάζοντας έργα για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Η τελευταία της κίνηση ήταν η σύνταξη νομοσχεδίων και συμφωνιών στρατηγικής συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες για την κατασκευή τριών ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ενός σταθμού συμπαραγωγής.
Τα έγγραφα προετοιμάστηκαν μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, αλλά εξακολουθούν να προκαλούν δημόσιες επικρίσεις, κυρίως για τις επιδοτήσεις που θα λάβουν οι επενδυτές και επειδή η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Elektrani na Severna Macedonia (ESM) δεν επενδύει αρκετά. Απαντώντας στην κριτική, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Fatmir Bytyqi δήλωσε ότι αναμένει ότι η χώρα θα βγει από την κρίση, επιτρέποντας στον ESM να αρχίσει να υλοποιεί τα δικά του επενδυτικά σχέδια.
Οι επενδύσεις αποτιμώνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ
Υπενθύμισε ότι έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με την αμερικανική General Electric για την κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο 800 MW στο Negotino και ότι προετοιμάζεται η εγκατάσταση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο 300 MW στα Bitola.
Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την εγκατάσταση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, ανακοίνωσε, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Bytyqi sadi ανέφερε ότι η επένδυση έχει εκτιμηθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ για εγκατεστημένη ισχύ 470 MW.
Είπε επίσης ότι τα τέσσερα έργα για τα οποία έχουν προετοιμαστεί συμφωνίες θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στη Βόρεια Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της μακροπρόθεσμης προβλεψιμότητας των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.