Σύμφωνα με νέα έκθεση της Clean Energy Associates (CEA), η παραγωγική ικανότητα ηλεκτρολυτών θα μπορούσε να είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερη από τη ζήτηση, το 2030.

Η έκθεση προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα θα φθάσει τα 54GW έως το 2027, με την Κίνα να αναμένεται να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ. Όμως, καθώς η δυναμικότητα αυξάνεται, η CEA δήλωσε ότι η πραγματική ωφέλιμη δυναμικότητα αναμένεται να είναι «μικρότερη από την ονομαστική δυναμικότητα».

Για να προσδιορίσει τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση, η CEA εφάρμοσε συντελεστές δυναμικότητας 40% και 65% στο σενάριο ζήτησης πράσινου υδρογόνου STEP της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA). Και στα δύο σενάρια, δήλωσε η CEA, «υπάρχει χάσμα μεταξύ της ονομαστικής χωρητικότητας και της ετήσιας ζήτησης».

Επιπλέον, η CEA δήλωσε ότι μόνο οι πιο ώριμες τεχνολογίες έχουν αξιόπιστα σχέδια επέκτασης, λέγοντας ότι οι αλκαλικοί ηλεκτρολύτες ηγούνται του όγκου δυναμικότητας λόγω του χαμηλού κόστους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, «ο αλκαλικός ηλεκτρολύτης θα παραμείνει η πιο παραγόμενη τεχνολογία τα επόμενα δέκα χρόνια λόγω του πλεονεκτήματος κόστους και των πιθανών βελτιώσεων της αποδοτικότητας», σύμφωνα με το Hydrogen Europe.

Λόγω της πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού και του χαμηλού κόστους, η έκθεση της CEA αναφέρει ότι η Κίνα κατέχει σήμερα περίπου το 61% της παραγωγικής ικανότητας και θα συνεχίσει να κατέχει περίπου το ήμισυ μέχρι το 2025 και το 2027.

Η έκθεση της CEA ανέφερε ότι η ζήτηση ηλεκτρολυτών παραμένει αβέβαιη, με παράγοντες όπως η εφαρμογή πολιτικής, οι εξελίξεις στη μεταγενέστερη βιομηχανία, η διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους και η λειτουργία των υφιστάμενων προϊόντων, να επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η έκθεση προέβλεψε ότι με την υποστήριξη του νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), η παραγωγική ικανότητα της Βόρειας Αμερικής θα αρχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς από το 2023.

Ωστόσο, όπως έγραψε η H2 View νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρολυτών έχουν προτείνει, εάν υιοθετηθούν οι προτεινόμενοι αυστηροί κανόνες IRA 45V Production Tax Credit (PTC), πολλές επεκτάσεις δυναμικότητας θα μπορούσαν να σταματήσουν.

Καθώς η νορβηγική Nel σχεδιάζει μεγάλες επεκτάσεις εργοστασίων ηλεκτρολυτών στο Κονέκτικατ και το Μίσιγκαν, ο Christopher Van Name, Διευθυντής Εταιρικού Μάρκετινγκ, δήλωσε στην H2 View: “Εάν η 45V σκοτώσει πολλά έργα ηλεκτρολυτών, η ζήτηση θα μειωθεί και το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί αργότερα. Από την άλλη πλευρά, τα έργα ηλεκτρολυτών παραμένουν σε ισχύ”.