Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper σχεδιάζει να λειτουργήσει σπήλαια αλατιού ως μεγάλης κλίμακας αποθηκευτικούς χώρους υδρογόνου εντός περίπου έξι ετών. «Η αρχικά προβλεπόμενη αποθηκευτική ικανότητα θα είναι 250 έως 600 GWh, η οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στην αγορά πριν από το τέλος του 2030», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.
Η Uniper δήλωσε ότι επί του παρόντος αναλύει λεπτομερώς τις υπάρχουσες και πιθανές νέες τοποθεσίες κατά μήκος του σχεδιαζόμενου κεντρικού δικτύου υδρογόνου της χώρας. Η εταιρεία ζήτησε ένα ρυθμιστικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη δημιουργία «λειτουργικών επιχειρηματικών μοντέλων». «Εμείς ως Uniper πραγματοποιούμε προχωρημένες επενδύσεις. Το αν και πώς μπορούν να υλοποιηθούν τα έργα αποθήκευσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες πλαισίου και την οικονομική βιωσιμότητα», δήλωσε ο COO της εταιρείας, Holger Kreetz.
Η Uniper είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και διαχειρίζεται σήμερα συνολικά περισσότερες από 80 τεραβατώρες (TWh) υπόγειας αποθηκευτικής ικανότητας στη Γερμανία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Στο πλαίσιο της επέκτασης του υδρογόνου, θέλουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε μέρος της αποθηκευτικής μας ικανότητας και να κατασκευάσουμε νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης», δήλωσε ο Doug Waters, επικεφαλής του τμήματος αποθήκευσης της Uniper. «Αυτό θα μας επιτρέψει να αποθηκεύουμε ανανεώσιμη ενέργεια με τη μορφή υδρογόνου για βιομηχανίες που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν και ενδεχομένως αργότερα για αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση των ευμετάβλητων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.
Η εταιρεία σκοπεύει να ολοκληρώσει μια ολοκληρωμένη διαβούλευση με την αγορά για την καλύτερη πρόβλεψη της ζήτησης για δυναμικότητα αποθήκευσης υδρογόνου έως τα τέλη Μαρτίου.
Η Uniper ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη πριν από την ενεργειακή κρίση. Η Uniper κρατικοποιήθηκε αφού η εταιρεία έχασε δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της κατάρρευσης της εμπορίας φυσικού αερίου μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, αν και η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να πουλήσει μέρος της συμμετοχής της στην εταιρεία κοινής ωφέλειας, ανέφερε το Bloomberg.
Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους για την αποθήκευση υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα, η αποθήκευση καθαρού υδρογόνου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σπηλαίων έχει ήδη φτάσει σε βιομηχανική ωριμότητα, δήλωσε η Uniper. «Τα συστήματα αποθήκευσης σπηλαίων μπορούν να αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διακυμάνσεις της παραγωγής και της ζήτησης, είναι πολύ αποτελεσματικά λόγω των δυνατοτήτων ταχείας έγχυσης και απόσυρσης και παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια εφοδιασμού», πρόσθεσε η εταιρεία.