Η SolarPower Europe προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο χρόνος εξαντλείται για να σωθούν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών και ζήτησε επείγουσα δράση.
Η εμπορική ένωση εξέδωσε αντίδραση μετά από δήλωση της Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Mairead McGuinness στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία αναφέρθηκε στην κρίση τιμών που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός τομέας της ηλιακής ενέργειας.
Η SolarPower Europe χαρακτήρισε «καθησυχαστικά» τα σχόλια ότι η Επιτροπή θα σταθμίσει τον αντίκτυπο τυχόν εμπορικών μέτρων έναντι των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, δεδομένου ότι οι στόχοι της ΕΕ για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας εξαρτώνται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.
«Η ιστορία έχει δείξει ότι τα μέτρα εμπορικής άμυνας δεν επανέφεραν την επανατοποθέτηση της ηλιακής παραγωγής και συνέπεσαν με βαθιά μείωση της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της SolarPower Europe Walburga Hemetsberger.
Walburga: Ζητάμε ειδικό χάρτη της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια
Υπάρχουν πιο ανθεκτικές λύσεις, πρόσθεσε. «Σύμφωνα με τα ειδικά τομεακά σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την αιολική ενέργεια, τα τσιπ και το υδρογόνο, ζητάμε έναν ειδικό χάρτη της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια», δήλωσε ακόμη η Walburga.
Σύμφωνα με το Renewables now, η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού τόνισε ότι το τοπίο για τους ευρωπαίους κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων έχει αλλάξει από την ανακοίνωση της στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια τον Μάιο του 2022, με τους κατασκευαστές να χρεοκοπούν πλέον και ζήτησε περισσότερη στήριξη και καλύτερη πρόσβαση σε βοήθεια.
«Ενώ αναγνωρίζουμε τα σχόλια του Επιτρόπου σχετικά με τον ρόλο της Πράξης για τη βιομηχανία καθαρού μηδενός και της στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, καθώς και άλλων υφιστάμενων εργαλείων, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε ότι εξακολουθεί να απαιτείται περαιτέρω επείγουσα δράση για τη στήριξη της ηλιακής παραγωγής στην ΕΕ», δήλωσε ο Hemetsberger.
Η γερμανική βιομηχανία ζητά ένα μπόνους ανθεκτικότητας για τα ηλιακά πάρκα που κατασκευάζονται με εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη και επενδυτικά κίνητρα για τη δημιουργία νέων παραγωγικών δυνατοτήτων ηλιακής ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν οι τοπικοί κατασκευαστές και να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα.
Η προτροπή της Ομοσπονδιακής Ένωσης Βιομηχανίας Ενέργειας και Νερού (BDEW) ήρθε μετά την αποκάλυψη από αρκετές εταιρείες σχεδίων είτε να κλείσουν εγκαταστάσεις παραγωγής στη Γερμανία λόγω έλλειψης κυβερνητικής στήριξης είτε να επικεντρώσουν την επέκτασή τους στις ΗΠΑ, καθώς προσελκύονται από τα οφέλη που απορρέουν από το νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).