Με τη συμφωνία για συμμετοχή της Motor Oil, με 50%, στη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που θα αναπτύξει ένα από τα δύο πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, κλείνει ο πρώτος γύρος των μεγάλων deals στα θαλάσσια αιολικά. Η Motor Oil αποκτά το 50% της «Αιολική Πρόβατα Τραϊανουπόλεως» η οποία έχει λάβει άδεια για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 400 MW. Οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil έχουν ήδη στενή συνεργασία καθώς συμμετέχουν από κοινού στην εταιρεία που θα λειτουργήσει τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW. Η Motor Oil είχε υπογράψει και Συμφωνία Κατανόησης (MoU) με την Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συνεργασία στα θαλάσσια αιολικά.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ του ομίλου Κοπελούζου, που είχε λάβει την άλλη άδεια για πιλοτικό υπεράκτιο αιολικό, με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η τελευταία αποκτά συμμετοχή στην «Θρακική Αιολική» των ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά που διαθέτει άδεια παραγωγής ισχύος 216 MW για υπεράκτιο αιολικό στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Οι συμμαχίες που βλέπουμε να προχωρούν τον τελευταίο καιρό σχεδόν σίγουρα θα διευρυνθούν και με διεθνείς εταίρους οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών. Ούτως ή άλλως οι ελληνικοί όμιλοι έχουν ανακοινώσει την τελευταία διετία σειρά συμφωνία με ευρωπαϊκούς ομίλους από το χώρο των θαλάσσιων αιολικών. Ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά διατηρούν και άλλοι επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Στις συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνει η συμμαχία της Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), από τη Δανία, που έχει συμπράξει με τη Mytilineos για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Οι δύο εταιρείες θα συνεισφέρουν εξίσου σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες εκείνες περιοχές όπου θα συναναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία. Ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας CIP – MYTILINEOS, είναι η Copenhagen Offshore Partners (COP), παγκόσμια εταιρεία ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων. Η COP εργάζεται στενά με την Copenhagen Infrastructure Partners και από το 2015 ηγείται των εξελίξεων σε πολυάριθμα υπεράκτια αιολικά έργα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Κορέα, το Βιετνάμ και αλλού. Η COP μάλιστα επέλεξε την Αθήνα ως ένα από τα δύο COP Global Hubs για να εξυπηρετήσει τα 17 γραφεία της σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.
Στην κούρσα διαγκωνίζεται επίσης η ΗELLENiQ ENERGY από κοινού με τον γερμανικό κολοσσό RWE, που πρωτοστατεί διεθνώς στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η RWE συνεργάζεται και με τη ΔΕΗ στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων. Νωρίτερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε ανακοινώσει συμφωνία με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie) και η Iντρακάτ με την βελγική Parkwind.
Στο σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων περιλαμβάνονται 25 περιοχές, συνολικής έκτασης 2.172 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που μπορούν να στηρίξουν ελάχιστη ισχύ 12,4 GW. Λόγω του βάθους των ελληνικών θαλασσών τον πρώτο λόγο έχει η τεχνολογία των πλωτών υπεράκτιων αιολικών (σε αντίθεση με τα αιολικά στα οποία οι ανεμογεννήτριες είναι «καρφωμένες» στο βυθό). Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2024, όπως παρουσιάστηκε σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει πως μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θα γίνει η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για την επιλογή και χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει πως εκτός από την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου εντός της φετινής χρονιάς προωθεί, μέσω της ΕΔΕΥΕΠ, με κεντρικό τρόπο όλες τις έρευνες πεδίου (ανεμολογικές, χαρτογράφησης βυθού, γεωλογικές, περιβαλλοντικές), έτσι ώστε να γίνουν οι διεθνείς διαγωνισμοί προς τους επενδυτές ελκυστικότεροι και σε συντομότερο χρόνο. Υπενθυμίζεται πως το εθνικό πρόγραμμα προβλέπει ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 γιγαβάτ έως το 2030 και 17 έως το 2050. Το ρυθμιστικό πλαίσιο καθεστώς έχει τεθεί επί τάπητος, ενώ έχουν χαρτογραφηθεί στη θάλασσα και συγκεκριμένες ζώνες ανάπτυξης.
Οι Έλληνες επενδυτές προβλέπουν ότι μέχρι να ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων πάρκων στην Ελλάδα το κόστος θα έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς τα έργα υπεράκτιων αιολικών αναπτύσσονται διεθνώς με υψηλούς ρυθμούς. Τα πρώτα έργα υπεράκτιων αιολικών θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ και έως το 2050 πάνω από 28 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ, η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο έως και 1,9 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2024-2050 και των εσόδων του Δημοσίου έως και 440 εκατ. ευρώ ετησίως. Ως εκ τούτου επειδή μιλάμε για μία αρκετά ακριβή τεχνολογία πρέπει να μας απασχολεί ένα ζήτημα ακόμα: το κόστος και η υλοποίηση των έργων να συναρτάται άμεσα με την ανάπτυξη τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Χωρίς τοπική εφοδιαστική αλυσίδα δεν μπορεί να προχωρήσει τουλάχιστον μέχρι το 2035 κανένα έργο. Τι σημαίνει εφοδιαστική αλυσίδα;. Σημαίνει επέκταση ελληνικών λιμένων, αναβάθμιση ναυπηγείων και ανάπτυξη σειράς άλλων απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών.