Η εγκατεστημένη αιολική και ηλιακή ισχύς της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει τον άνθρακα για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κλάδου.
Το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας (CEC), μια ένωση του κλάδου, προέβλεψε σε ετήσια έκθεσή του την Τρίτη ότι η συνδεδεμένη με το δίκτυο αιολική και ηλιακή ενέργεια θα αποτελούν περίπου το 40% της εγκατεστημένης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2024, σε σύγκριση με το αναμενόμενο 37% του άνθρακα.
Συγκριτικά, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μαζί αποτελούσαν περίπου το 36% της δυναμικότητας στο τέλος του 2023 και ο άνθρακας ήταν λίγο κάτω από το 40%.
Η Κίνα θα έχει κατασκευάσει περίπου 1.300 γιγαβάτ (GW) αιολικής και ηλιακής ισχύος μέχρι το τέλος του 2024, εκτιμά η CEC, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει ήδη υπερβεί τον επίσημο στόχο της για 1.200 GW μέχρι το 2030.
Η CEC ανέφερε επίσης ότι η παραγωγική ικανότητα από όλες τις πηγές μη ορυκτών καυσίμων – συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και των υδροηλεκτρικών – αποτελεί για πρώτη φορά πάνω από το μισό του συνόλου το 2023.
Η CEC βλέπει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται κατά 6% φέτος, ελαφρώς χαμηλότερα από τον ρυθμό αύξησης 6,7% του 2023, όταν η ζήτηση ανακάμπτει από μια χαμηλή βάση μετά την πανδημία, μεταδίδει το Reuters.
Προειδοποίησε ότι η παροχή ενέργειας θα μπορούσε να είναι περιορισμένη κατά την περίοδο αιχμής, συνιστώντας βελτιωμένα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης κατά τις περιόδους αιχμής, όπως η τιμολόγηση κατά χρόνο χρήσης.
Η CEC προέτρεψε την κυβέρνηση να αναπτύξει το συντομότερο δυνατό ένα λεγόμενο σύστημα πληρωμών χωρητικότητας για την αποθήκευση μπαταριών και άλλες νέες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να συμβάλει στην ενσωμάτωση περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο. Πρότεινε επίσης την επιτάχυνση της κατασκευής αντλησιοταμιευτήρων υδροηλεκτρικής αποθήκευσης.