Η Ιαπωνία ενδέχεται να ανοίξει τις αιτήσεις για χρηματοδότηση από ένα πρόγραμμα ύψους 3 τρισεκατομμυρίων γιεν (20,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την τόνωση της χρήσης του υδρογόνου ως καυσίμου αυτό το καλοκαίρι και να επιλέξει έργα μέχρι το τέλος του έτους.
Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει συγκεκριμένες μορφές παραγωγής υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την κάλυψη της διαφοράς τιμής με το φυσικό αέριο, σύμφωνα με πρόταση που συντάχθηκε από επιτροπή του υπουργείου Εμπορίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η Ιαπωνία δημιούργησε το πρώτο σχέδιο στρατηγικής για το υδρογόνο στον κόσμο το 2017 και το επικαιροποίησε τον περασμένο Ιούνιο, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την κατανάλωση σε 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030, σε 12 εκατομμύρια τόνους έως το 2040 και σε 20 εκατομμύρια τόνους έως το 2050, σε μια προσπάθεια απεξάρτησης της οικονομίας της από τον άνθρακα. Το υδρογόνο μπορεί να είναι απαλλαγμένο από τα αέρια του θερμοκηπίου, εάν παρασκευάζεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει χρησιμοποιώντας τα έσοδα από ένα νεοσύστατο κρατικό ομόλογο μετάβασης, το οποίο θα εκδοθεί από τον επόμενο μήνα. Η κυβέρνηση δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα δαπανήσει περίπου 3 τρισεκατομμύρια γεν τα επόμενα 15 χρόνια για να καλύψει τις διαφορές τιμών με τα ορυκτά καύσιμα.
Σε ορυκτά καύσιμα βασίζεται η εισαγωγή υδρογόνου
Σύμφωνα με τους Asia Times, η εκπλήρωση αυτής της στρατηγικής θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς οι περισσότερες από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που δημιουργεί η ιαπωνική κυβέρνηση για την εισαγωγή υδρογόνου βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.
Αντί για μια «κοινωνία υδρογόνου», η Ιαπωνία θα πρέπει να στοχεύσει να γίνει μια «συνετή κοινωνία υδρογόνου». Αυτό σημαίνει τη χρήση υδρογόνου που έχει παραχθεί με τον καθαρότερο δυνατό τρόπο και μόνο σε τομείς όπου έχει το μεγαλύτερο νόημα για το κλίμα.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βασίζεται σε μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες των οποίων οι προοπτικές και η σκοπιμότητα είναι αβέβαιες. Από τις χώρες που διαθέτουν στρατηγικές για το υδρογόνο, μόνο λίγες έχουν θέσει τόσο ακριβείς στόχους. Μεταξύ αυτών, οι στόχοι της Ιαπωνίας είναι αναμφισβήτητα οι πιο φιλόδοξοι. Το Τόκιο θα χρειαστεί να στηριχθεί σε επιδέξια διπλωματία αν πρόκειται να αποκτήσει αρκετό υδρογόνο για να επιτύχει τους στόχους του.
Η κλίμακα των υπερπόντιων δεσμεύσεων της Ιαπωνίας σχετικά με το υδρογόνο είναι εκπληκτική – καλύπτει τουλάχιστον 17 δικαιοδοσίες – και σχεδόν όλα τα έργα έχουν μεσολαβήσει από την κυβέρνηση.