Δεκαπέντε αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών ημιαγωγών, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν 8 δισεκατομμύρια δολάρια στο Βιετνάμ σε υποδομές καθαρής ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους κανόνες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος την Παρασκευή.

Το Βιετνάμ επιδιώκει να προσελκύσει κατασκευαστές τσιπ και θέλει να ενισχύσει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να υιοθετήσει κανόνες που θα επέτρεπαν την επέκταση της ηλιακής και χερσαίας αιολικής βιομηχανίας του και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, από τα οποία δεν διαθέτει κανένα τώρα.

«Είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών και Περιβάλλοντος των ΗΠΑ Χοσέ Φερνάντεζ σε συνέντευξη Τύπου στο Ανόι, όταν ρωτήθηκε αν οι αμερικανικές εταιρείες θέλουν να επενδύσουν στο Βιετνάμ.

Σύμφωνα με το Reuters, σε μεταγενέστερη παρατήρηση σημείωσε ότι οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν σε υποδομές καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με όσα του είπαν οι εταιρείες. Αρνήθηκε να κατονομάσει τις εταιρείες.

Ο Φερνάντεζ υπογράμμισε ότι οι εταιρείες αυτές έχουν υποχρεώσεις έναντι των μετόχων, οπότε η επένδυση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των κανονιστικών ρυθμίσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Βιετνάμ.

«Έχουν αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των μετόχων και των πελατών τους ότι θα χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες περιμένουν επίσης άδειες πριν προχωρήσουν στα επενδυτικά τους σχέδια.

Το Βιετνάμ εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα ρυθμιστικό καθεστώς που θα επιτρέπει στα εργοστάσια να διαπραγματεύονται τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας με τους παραγωγούς αντί να την αγοράζουν από τον κρατικό διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Εργάζεται επίσης για να περάσει κανόνες για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού της χρήσης του θαλάσσιου χώρου, αλλά οι ρυθμιστικές καθυστερήσεις εμποδίζουν εδώ και καιρό την πρόοδο.

Η έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Βιετνάμ τα τελευταία χρόνια, η οποία οφείλεται στην ευρεία εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και χερσαίων ανεμογεννητριών, έχει εν μέρει ακυρωθεί από τα προβλήματα σύνδεσης των έργων με το δίκτυο, το οποίο χρειάζεται επίσης σημαντικές αναβαθμίσεις για τη διαχείριση της ανανεώσιμης ενέργειας.