Αρκετοί προγραμματιστές θα υποβάλουν πιθανώς προσφορά στην τέταρτη πρόσκληση υποβολής προσφορών υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, σε δημοπρασία στην Νέα Υόρκης, ανάμεσά τους και οι ευρωπαϊκές Orsted, Equinor και BP.

Όπως σημειώνει το Reuters, η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας των ΗΠΑ δέχθηκε σημαντικό πλήγμα πέρυσι, όταν οι εταιρείες που εργάζονται σε διάφορες πολιτείες δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να ολοκληρώσουν κερδοφόρα τα έργα λόγω της εκτόξευσης του κόστους κατασκευής, των υψηλότερων επιτοκίων και των εμπλοκών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τα προβλήματα έπληξαν επίσης την αιολική βιομηχανία σε άλλες χώρες.

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων τόσο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και των στόχων καθαρής ενέργειας σε επίπεδο πολιτειών των ΗΠΑ. Για να αποτραπεί η ματαίωση των έργων, ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, συμφώνησαν να επιτρέψουν στους προγραμματιστές να επαναπροκηρύξουν τα έργα τους σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Orsted, η Equinor και η BP έχουν ήδη συμβόλαια για την πώληση ενέργειας στη Νέα Υόρκη από υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά αναμένεται να εγκαταλείψουν τουλάχιστον ορισμένα από αυτά τα παλιά συμβόλαια υπέρ νέων συμφωνιών με υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Οι τρεις εταιρείες έκαναν συνολικά περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε απομειώσεις για τα υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ που βρίσκονται σε ανάπτυξη, επειδή τα συμβόλαιά τους δεν θα κάλυπταν το κόστος τους.

Τον Νοέμβριο του 2023, η Νέα Υόρκη ξεκίνησε την τρέχουσα επιταχυνόμενη δημοπρασία που θα επιτρέψει στις εταιρείες να αποχωρήσουν από τις παλαιές συμβάσεις και να προσφέρουν εκ νέου έργα σε υψηλότερες τιμές. Οι εργολάβοι έχουν προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να υποβάλουν προσφορές για τα έργα τους στην τελευταία δημοπρασία.

«Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας της Νέας Υόρκης θα είναι ένας ισχυρός δείκτης του ενημερωμένου, υψηλότερου κόστους της αγοράς για την υπεράκτια αιολική ενέργεια – και της σχετικής προθυμίας (ή της έλλειψης αυτής) για τα κράτη να πληρώσουν ένα αξιοσημείωτο ασφάλιστρο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε στο Reuters ο Eli Rubin, ανώτερος ενεργειακός αναλυτής στην εταιρεία ενεργειακών συμβούλων EBW Analytics Group.

Η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να κατονομάσει τους πλειοδότες την Παρασκευή και αναμένεται να ανακοινώσει τους νικητές του διαγωνισμού τον Φεβρουάριο.

Πιθανοί πλειοδότες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια κοινοπραξία Equinor/BP ακύρωσε μια συμφωνία για την πώληση ενέργειας στη Νέα Υόρκη από το προτεινόμενο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Empire Wind 2 των 1.260 μεγαβάτ (MW).

Άλλα έργα που έχουν ήδη συμβόλαια με τη Νέα Υόρκη, τα οποία θα μπορούσαν να ακυρωθούν για νέα συμβόλαια με υψηλότερες τιμές, περιλαμβάνουν τα Sunrise Wind των 924 MW της Orsted/Eversource 924 MW και τα 816 MW Empire Wind 1 και 1.230 MW Beacon Wind της Equinor/BP.

Η Orsted δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αποκτήσει το 50% της Sunrise από την Eversource και αναμένει να ολοκληρώσει το έργο το 2026, εάν το έργο επιτύχει στον επερχόμενο τέταρτο διαγωνισμό της Νέας Υόρκης.

Ένα μεγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μπορεί να τροφοδοτήσει περίπου 500 σπίτια στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά άλλα έργα που δεν έχουν ήδη συμβάσεις, για τα οποία οι εταιρείες θα μπορούσαν να υποβάλουν προσφορά στο διαγωνισμό της Νέας Υόρκης. Αυτά περιλαμβάνουν προτάσεις από μονάδες των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών Orsted, Electricite de France (EDF), Shell, Equinor, BP, EDP Energias de Portugal’s, EDP Renovaveis, ENGIE, RWE, National Grid και Iberdrola’s Avangrid.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες συνεργάζονται με άλλες εταιρείες για την ανάπτυξη έργων.

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Νέας Υόρκης, το South Fork των 132 MW της Orsted/Eversource παρείχε την πρώτη ενέργεια τον Δεκέμβριο. Η εγκατάσταση θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας Mizuho.