Ο αιολικός σταθμός Ruginoasa και το φωτοβολταϊκό πάρκο Glodeni άρχισαν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο μεταφοράς στη Ρουμανία, δήλωσε η DTEK. Έχουν συνδυασμένη ισχύ 113 MW.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας που εδρεύει στην Ουκρανία δήλωσε ότι έχει περισσότερα έργα σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, ο όμιλος DTEK έχει θέσει σε λειτουργία τους δύο πρώτους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία και εκτός της εγχώριας αγοράς του. Το αιολικό πάρκο Ruginoasa ισχύος 60 MW ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, ενώ το ηλιακό πάρκο Glodeni, μέγιστης ισχύος 53 MW, άρχισε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις 5 Ιανουαρίου.

Είναι τα πρώτα σε ένα χαρτοφυλάκιο της ΕΕ που θα καλύπτει την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Κροατία, δήλωσε η ουκρανική εταιρεία. Τα αναπτύσσει μέσω της κατά 100% θυγατρικής της DTEK Renewables International (DRI), που εδρεύει στις Κάτω Χώρες. Ο στόχος είναι να φτάσει τα 5 GW σε εγκατεστημένη ισχύ στην ΕΕ μέχρι το 2030, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η DTEK κατασκεύασε το μοναδικό μεγάλο αιολικό πάρκο της Ρουμανίας το 2023

Η Ruginoasa, στην κομητεία Iași στα βορειοανατολικά, είναι ο μοναδικός ευμεγέθης αιολικός σταθμός που ολοκληρώθηκε στη Ρουμανία το περασμένο έτος. Η εγκατάσταση διαθέτει 10 ανεμογεννήτριες Vestas V162-6,0 MW. Η DTEK αποτίμησε την επένδυση σε 43 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν τον Μάρτιο, ταυτόχρονα με τις εργασίες για τη φωτοβολταϊκή μονάδα Glodeni. Βρίσκεται στην κομητεία Mureș στην Τρανσυλβανία. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 107 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Rinat Akhmetov.

Μαζί οι δύο μονάδες θα παράγουν 225 GWh ετησίως, ποσότητα αρκετή για την τροφοδοσία περισσότερων από 58.500 κατοικιών, πρόσθεσε η DTEK.

«Η Ρουμανία έχει ξεκινήσει την οικοδόμηση ενός ενεργειακού συστήματος που είναι πράσινο, οικονομικά προσιτό και ασφαλές, αποδεικνύοντας τη φιλοδοξία της χώρας στον τομέα αυτό, τιμώντας τη συνεργασία μας με το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μειώνοντας μακροπρόθεσμα τις εκπομπές CO2. Είμαστε ευτυχείς που έχουμε τόσο σημαντικές επενδύσεις και επενδυτές στη Ρουμανία και υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά το βασικό μας μήνυμα προς όλες τις εταιρείες του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα: ελάτε, η Ρουμανία είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Sebastian Burduja.

Ο αιολικός σταθμός Warzone προβλέπεται να επεκταθεί στα 500MW

Η στιγμή αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός στην ολοκλήρωση των ενεργειακών συστημάτων της Ευρώπης και της Ουκρανίας, καθώς η Ουκρανία κινείται προς την ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK Maxim Timchenko.

Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας στην Ουκρανία, με εγκατεστημένη ισχύ 1,1 GW.

Ο όμιλος DTEK και η Vestas υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας τον Δεκέμβριο για την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου Tyligulska (Tylihulska). Το έργο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Δανίας.

Η εγκατάσταση προβλέπεται να φτάσει τα 498 MW, γεγονός που θα την καταστήσει τη μεγαλύτερη στη χώρα. Η DTEK δήλωσε ότι η αξία του έργου υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο στάδιο της Tyligulska πρόκειται να αποτελείται από 64 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 384 MW. Το πρώτο στάδιο, με δυναμικότητα 114 MW και 19 μηχανές, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο. Η DTEK επεσήμανε ότι πρόκειται για το πρώτο αιολικό πάρκο στον κόσμο που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.

Η τοποθεσία βρίσκεται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στην περιφέρεια Mykolaiv, 85 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Μολδαβίας. Η ετήσια παραγωγή σε πλήρη κλίμακα εκτιμάται σε 1,7 TWh, που ισοδυναμεί με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας 900.000 τοπικών νοικοκυριών.

Η DTEK δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή το δεύτερο τρίμηνο, αναμένοντας να την ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2025. Αποκάλυψε ότι θα αρχίσει να συνδέει νέες ανεμογεννήτριες πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αξία της δεύτερης φάσης ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος περιλαμβάνει την εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων και τον προμηθευτή ενέργειας D.Trading, με έδρα το Zug της Ελβετίας. Η DTEK δραστηριοποιείται επίσης στην εξόρυξη άνθρακα, στο φυσικό αέριο και στη λειτουργία θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, στις υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης και στους σταθμούς φόρτισης υψηλής ταχύτητας για ηλεκτρικά οχήματα.

Επιταχύνεται η αύξηση του αριθμού των φωτοβολταϊκών σταθμών κοινής ωφέλειας στη Ρουμανία

Με κίνητρο τις νομικές μεταρρυθμίσεις και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν κατακλύσει τη Ρουμανία τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα αφορούν τα φωτοβολταϊκά, και πολυάριθμες μονάδες κλίμακας κοινής ωφέλειας έχουν τεθεί σε λειτουργία τον τελευταίο καιρό.

Η χώρα αύξησε προφανώς τη συνολική δυναμικότητα στον τομέα κατά το εντυπωσιακό 1,6 GW πέρυσι, υπερδιπλασιάζοντάς την. Είναι ενδιαφέρον ότι οι επαγγελματίες καταναλωτές – νοικοκυριά, ιδρύματα και επιχειρήσεις – αντιπροσώπευαν 1,1 GW. Αυτό τοποθετεί την κατηγορία στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης και της απαλλαγής από τον άνθρακα στη Ρουμανία.