Η καταιγίδα Ίσα που έπληξε το βόρειο τμήμα της ηπείρου και άφησε χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα στη Βρετανία, είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές της ενέργειας να μειωθούν στην Ευρώπη, καθώς οι τυφλοί άνεμοι ενίσχυσαν την παραγωγή αιολικής ενέργειας, όπως αναφέρει το Semafor.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με την αιολική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 71% της παραγωγής ενέργειας σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια παράγει συνήθως περίπου το 30% της ενέργειας της χώρας. Η αιολική παραγωγή προβλέπεται επίσης να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στη Γερμανία.

Η άφθονη προσφορά σημαίνει χαμηλές τιμές, ακόμη και όταν ο πόλεμος δαγκώνει

Η υψηλότερη από το συνηθισμένο παραγωγή αιολικής ενέργειας και οι ασυνήθιστα θερμές θερμοκρασίες έστειλαν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη στην Ευρώπη μετά την καταιγίδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο έπεσαν σε χαμηλό έξι μηνών και το κόστος ενέργειας έγινε για λίγο αρνητικό στη Γαλλία και τη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι η προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση, σημειώνει το Bloomberg.

Οι τιμές της ενέργειας στην περιοχή μειώθηκαν ακόμη και όταν ξέσπασε πόλεμος στη Μέση Ανατολή, παράγοντας που ιστορικά σήμαινε υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο φαίνεται να παραμελεί τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε περιφερειακή σύγκρουση εν μέσω ισχυρών αποθεμάτων αποθήκευσης, άφθονης προσφοράς και αδύναμης βιομηχανικής ζήτησης», έγραψε αναλυτής του Bloomberg.

Η πτώση των τιμών αναδεικνύει την ανάγκη μετάβασης στην πράσινη ενέργεια

Οι χαμηλές τιμές αποδεικνύουν την ανάγκη του Ηνωμένου Βασιλείου να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστήριξε ανταποκριτής της σκωτσέζικης εφημερίδας The Herald. Η ευμετάβλητη γεωπολιτική τα τελευταία δύο χρόνια -από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς- σήμαινε ότι η Ευρώπη αντιμετώπιζε την παραγωγή ενέργειας και τα υψηλά τέλη εισαγωγής, έγραψε η δημοσιογράφος επιχειρήσεων Kristy Dorsey: Το Λονδίνο πρέπει να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια ως θέμα μακροπρόθεσμης πολιτικής, δεδομένου ότι οι τιμές της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «εντελώς εκτεθειμένες στις ακανόνιστες πράξεις της φύσης και των ξένων επιτιθέμενων». Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μετατοπίσει την εξάρτησή του από το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, και αυτό μπορεί σύντομα να διαταραχθεί, πρόσθεσε η Dorsey: «Ποιος θα ήθελε να στοιχηματίσει στις ενέργειες μιας αμερικανικής κυβέρνησης που ενδεχομένως θα βρίσκεται υπό την ηγεσία ενός νέου προέδρου που θα εκλεγεί αργότερα φέτος;».

Η αιολική ενέργεια ήδη ξεπερνά την ενέργεια άνθρακα στην Ευρώπη

Η αιολική ενέργεια συνεισέφερε περισσότερη ενέργεια στο ευρωπαϊκό δίκτυο από ό,τι ο άνθρακας για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η δεξαμενή σκέψης για την ενέργεια Ember. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν η τάση αυτή θα διατηρηθεί, σημειώνει το Reuters, καθώς η παραγωγή άνθρακα αυξήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε απάντηση στις ανάγκες θέρμανσης. Εάν «οι εταιρείες ενέργειας ακολουθήσουν τον προγραμματισμένο αγωγό ανάπτυξης, η αιολική ενέργεια φαίνεται ότι θα επισκιάσει σταθερά την ενέργεια άνθρακα στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης μακροπρόθεσμα», έγραψε ο Γκάβιν Μαγκουάιρ, αρθρογράφος του Reuters που επικεντρώνεται στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.