Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε πρόταση για έργα ηλιακής ενέργειας σε ομοσπονδιακά εδάφη, η οποία προσδιορίζει 22 εκατομμύρια στρέμματα σε 11 δυτικές πολιτείες που είναι καταλληλότερα για ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Υπουργείου Εσωτερικών να χωροθετήσει περισσότερες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ομοσπονδιακές εκτάσεις, ακρογωνιαίος λίθος του στόχου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την απεξάρτηση του αμερικανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα έως το 2035 και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το Γραφείο Διαχείρισης Γης (BLM) και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας διαπίστωσαν ότι 700.000 στρέμματα ομοσπονδιακών εκτάσεων θα χρειαστούν για ηλιακά πάρκα τα επόμενα 20 χρόνια, οπότε το BLM συνέστησε 22 εκατομμύρια στρέμματα για να δώσει «τη μέγιστη δυνατή ευελιξία» ώστε να βοηθήσει τις ΗΠΑ να επιτύχουν τον στόχο του καθαρού μηδενισμού έως το 2035 στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με το Electrek.

Το σχέδιο που δημοσιεύθηκε θα επικαιροποιήσει μια πολιτική της εποχής Ομπάμα που καθιέρωσε ειδικές ζώνες για ηλιακά έργα σε έξι πολιτείες – Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Νεβάδα, Νέο Μεξικό και Γιούτα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι αλλαγές στο 11ετές Δυτικό Σχέδιο Ηλιακής Ανάπτυξης του Γραφείου Διαχείρισης Γης (BLM) ήταν απαραίτητες λόγω της προόδου της τεχνολογίας, της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του αυξημένου ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στις βόρειες πολιτείες.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει περιοχές στο Αϊντάχο, τη Μοντάνα, το Όρεγκον, την Ουάσινγκτον και το Γουαϊόμινγκ και επικεντρώνεται σε εκτάσεις εντός 10 μιλίων από υφιστάμενες ή σχεδιαζόμενες γραμμές μεταφοράς, επειδή οι περιοχές αυτές είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν, δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, αποκλείει 126 εκατομμύρια στρέμματα από την ανάπτυξη λόγω συγκρούσεων με πράγματα όπως κρίσιμα ενδιαιτήματα άγριας ζωής, αναψυχή, ιστορικά μέρη και δάση παλαιάς ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο βασίστηκε σε ομοσπονδιακές προβλέψεις για τις ανάγκες σε καθαρή ενέργεια για να καθορίσει ότι 700.000 στρέμματα δημόσιας γης θα χρειαστούν για την ηλιακή ενέργεια τα επόμενα 20 χρόνια.

«Με την επικαιροποίηση αυτού του σχεδίου, θα διευκολύνουμε την ταχύτερη και ευκολότερη υπεύθυνη αδειοδότηση σε περιοχές προτεραιότητας και θα βελτιώσουμε τη συνοχή στην επεξεργασία των δικαιωμάτων διέλευσης για ηλιακά έργα κοινής ωφέλειας», δήλωσε η Laura Daniel-Davis, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να δημοσιευθεί πριν από το τέλος του έτους.

Ξεχωριστά, το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της έγκρισης έξι ηλιακών έργων και μιας γραμμής μεταφοράς στη Νεβάδα, την Καλιφόρνια και την Αριζόνα. Η BLM έχει εγκρίνει 47 έργα καθαρής ενέργειας, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια σπίτια, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν.