Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στη Βουλγαρία ενδέχεται να κλείσουν πολύ ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, επειδή δεν είναι ανταγωνιστικοί. Οι διαχειριστές τους και άλλες εταιρείες σπεύδουν να εξασφαλίσουν κονδύλια της ΕΕ για την ανάπτυξη καθαρότερων, πιο πράσινων τεχνολογιών στις πληγείσες περιοχές και τη διατήρηση της απασχόλησης. Η Βουλγαρία έχει καταληκτική ημερομηνία για την κατάργηση του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή το 2038, όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News.
Υπάρχουν σε εξέλιξη έργα για ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πλωτά φωτοβολταϊκά, πράσινο υδρογόνο, δέσμευση άνθρακα, αποθήκευση ενέργειας, αποθείωση, αποτέφρωση αποβλήτων και βιομάζας και εγκαταστάσεις κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων και μπαταριών.
Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και αντιπαραθέσεων, η διαδικασία σταδιακής κατάργησης του άνθρακα στη Βουλγαρία έχει επιτέλους αλλάξει ταχύτητα, αλλά αυτό σημαίνει επίσης υψηλότερους κινδύνους για τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και για ολόκληρες περιοχές που φιλοξενούν ορυχεία και θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Οι φορείς εκμετάλλευσης τέτοιων εγκαταστάσεων, ακόμη και αυτών που δεν είναι τόσο παλιές, ρυπογόνες και αναποτελεσματικές, αντιμετωπίζουν την ελεύθερη αγορά με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης ακόμη και βραχυπρόθεσμα.
Η προθεσμία της Βουλγαρίας για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα είναι το 2038.
Η AES Corp. δήλωσε ότι σχεδιάζει να θέσει εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας του σταθμού της στο Galabovo – AES Maritsa iztok 1 ή AES Maritsa East 1 – έως το 2025 και να τερματίσει τη χρήση άνθρακα έως το 2027. Το σύστημα δύο μονάδων ισχύος 670 MW στην επαρχία Stara Zagora τέθηκε σε λειτουργία το 2011.
Η εταιρεία, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επίσης ιδιοκτήτρια του Αγίου Νικολάου, του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της Βουλγαρίας. Η AES δήλωσε ότι εξετάζει τη μετάβαση στη βιομάζα, το φυσικό αέριο και τα απόβλητα (στερεά ανακτημένα καύσιμα). Μια άλλη πιθανή καινοτομία είναι η χρήση τεχνολογίας λιωμένου άλατος για την αποθήκευση ενέργειας.
Η Monbat αναπτύσσει έργο εργοστασίου μπαταριών
Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Το Υπουργείο Ενέργειας έλαβε περισσότερες από 70 προτάσεις από 32 εταιρείες στη δημόσια πρόσκληση για 1,2 δισεκατομμύρια EIR από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Capital.bg. Βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος. Η συνολική αξία των έργων ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ, αλλά θα ζητηθεί πρόσθετη στήριξη από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ, προσθέτει το άρθρο.
Οι δυνητικές επενδύσεις, από τις οποίες πολλές έχουν επίσης πολύ δρόμο μέχρι τις τελικές αποφάσεις, προβλέπουν τη δημιουργία περισσότερων από 10.000 θέσεων εργασίας επιπλέον των 11.000 υφιστάμενων. Συγκριτικά, μόνο τα κρατικά μεταλλεία Maritsa East Mines (Mini Maritsa iztok) και Maritsa iztok 2 απασχολούν συνολικά 9.100 εργαζόμενους.
Η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας της AES, που χρησιμοποιεί λιωμένο αλάτι, θα έχει ισχύ λειτουργίας 345 MW
Τα δύο έργα που ετοιμάζονται για το Galabovo έχουν συνολική αξία 511 εκατ. ευρώ. Η AES δήλωσε ότι η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας θα έχει ισχύ λειτουργίας 345 MW.
Ο βουλγαρικός παραγωγός μπαταριών Monbat υπέβαλε δύο σχέδια και τα αποτίμησε σε περισσότερα από 560 εκατ. ευρώ συνολικά. Προβλέπεται η υλοποίησή τους και στο Galabovo. Η μία αφορά έναν κόμβο βιομηχανικής συνεργασίας και καινοτομίας και η άλλη την κατασκευή κυψελών και πακέτων μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας, βιομηχανικές εφαρμογές και ηλεκτροκίνηση.
Το εργοστάσιο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2029, δήλωσε η εταιρεία. Προειδοποίησε όμως ότι δεν θα υπήρχε “κανένας τρόπος” να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση χωρίς κυβερνητική υποστήριξη.
Η Brickel μπορεί να στραφεί σε τουρμπίνες που λειτουργούν με υδρογόνο
Η ContourGlobal Maritsa East 3 ετοιμάζει επενδύσεις ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνουν την εκπαίδευση του προσωπικού για τη μετάβαση στην ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευση ενέργειας. Τα υπόλοιπα τέσσερα έργα αφορούν την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα, τη δέσμευση άνθρακα, την ηλιακή ενέργεια σε συνδυασμό με μπαταρίες και μια εγκατάσταση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας άνω των 10 ωρών.
Η NEK σχεδιάζει δύο πλωτούς σταθμούς ηλιακής ενέργειας με αποθήκευση
Τα ορυχεία Maritsa East, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Maritsa iztok 2 και η Εθνική Ηλεκτρική Εταιρεία (NEK) προσανατολίζονται κυρίως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πράσινο υδρογόνο. Επιπλέον, η NEK αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει δύο πλωτά ηλιακά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής με αποθήκευση στους ταμιευτήρες Rozov kladenets και Ovcharitsa. Η πλωτή φωτοβολταϊκή τεχνολογία είναι επίσης ευρέως γνωστή ως πλωτά φωτοβολταϊκά.
Η Brickel, η παλαιότερη μονάδα άνθρακα στη Βουλγαρία, έχει πέντε έργα αξίας 511 εκατ. ευρώ. Η ιδέα είναι να κατασκευαστούν τρεις υδρογονοστρόβιλοι και τρεις ατμοστρόβιλοι συνολικής ισχύος 120 MW.
Μια άλλη πιθανή επένδυση θα ήταν στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ενέργειας και της παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Η εταιρεία σχεδιάζει αγωγούς φυσικού αερίου, ανακατασκευή και επέκταση του δικτύου θέρμανσης και μια μονάδα για την επεξεργασία του γύψου που απομένει μετά την αποθείωση.
Η αποθήκευση ενέργειας είναι απαραίτητη για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας
Η Elhim iskra κατέθεσε πρόταση για ένα εργοστάσιο μπαταριών μολύβδου-οξέος, αλλά και για μια μονάδα για “έναν νέο τύπο ηλιακών μπαταριών” για νοικοκυριά και βιομηχανικούς χρήστες. Ο παραγωγός βιομηχανικού εξοπλισμού Metalik διέθεσε 46 εκατ. ευρώ για πράσινο υδρογόνο.
Ο όμιλος Smart Energy Group θέλει να κατασκευάσει εργοστάσιο κατασκευής κυψελών ηλιακών συλλεκτών για 123 εκατ. ευρώ
Τα συστήματα μπαταριών, μαζί με τις εγκαταστάσεις κατασκευής του εξοπλισμού, πρόκειται να βοηθήσουν τους επενδυτές και τους διαχειριστές δικτύου να ενσωματώσουν αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς εν μέσω της αύξησης των αιτήσεων σύνδεσης.
Πέρυσι, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν 2.047 αιτήσεις για συνολικά 7,2 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπήρχαν 91 για το δίκτυο μεταφοράς, με συνδυασμένη προγραμματισμένη ισχύ 4,9 GW, και οι υπόλοιπες αφορούσαν το σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκριτικά, έχουν υπογραφεί 813 προκαταρκτικές και τελικές συμβάσεις για τη σύνδεση νέων πράσινων ικανοτήτων, συνολικής ισχύος 6,6 GW. Η Βουλγαρία διαθέτει 13 GW σε συνολική ηλεκτρική ισχύ σε απευθείας σύνδεση.
Σημειωτέον, στη γειτονική Ρουμανία, εξετάζονται προσφορές από οκτώ εταιρείες και κοινοπραξίες για έργα ηλιακής ενέργειας που θα αντικαταστήσουν μονάδες άνθρακα. Η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 455 MW. Η γη ανήκει στην κρατική εταιρεία εξόρυξης άνθρακα και εκμετάλλευσης θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Complexul Energetic Oltenia. Έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την OMV Petrom στην προσπάθεια αυτή.
Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει το 70% του κόστους. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό περιλαμβάνουν τις εταιρείες Girişim Elektrik, Shanghai Electric, AE Solar, LONGi και Ameresco Sunel.