Η πρώτη πιλοτική εγκατάσταση για την παραγωγή υδρογόνου στην Κροατία πρόκειται να κατασκευαστεί στο Križevci, μια πόλη βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας, του Ζάγκρεμπ.

Το Križevci είναι ο ηγέτης της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενεργειακής μετάβασης μεταξύ των τοπικών δήμων όχι μόνο στην Κροατία, αλλά και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το έργο υδρογόνου υλοποιείται από την Dok-Ing από το Ζάγκρεμπ και τη δημοτική επιχείρηση διαχείρισης αποβλήτων Križevačko Komunalno Poduzeće, ανέφερε η Podravski.hr. Η πρώτη έφτασε σε προχωρημένο στάδιο στην κατασκευή μιας πρότυπης εγκατάστασης που θα χρησιμοποιεί δημοτικά απόβλητα και λάσπη από την επεξεργασία λυμάτων.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να μεταφέρουν την εγκατάσταση από το Ζάγκρεμπ στο Križevci. θα λειτουργεί από την Križevačko Komunalno Poduzeće.

Kozjak: Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν επιβλαβείς εκπομπές από την εγκατάσταση

Ο Martin Kozjak, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κοινής ωφέλειας, δήλωσε ότι η άδεια που έλαβαν προβλέπει πιλοτικό έργο επεξεργασίας αποβλήτων σε συνεργασία με την εταιρεία Indeloop, μέλος του ομίλου Dok-Ing. Η εγκατάσταση θα εγκατασταθεί στο χώρο διαχωρισμού των αποβλήτων. Οι πρώτες ύλες θα είναι μη ανακυκλώσιμα απόβλητα, απόβλητα ξύλου και μικτά αστικά απόβλητα.

Με το πιλοτικό έργο, η δημοτική επιχείρηση θέλει να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος της διάθεσης των απορριμμάτων με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, τόνισε ο Kozjak. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχουν επιβλαβείς εκπομπές από την εγκατάσταση.

Η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί πυρόλυση, μια διαδικασία στην οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα οργανικά απόβλητα και οι ενώσεις με βάση τους υδρογονάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου του πλαστικού. Δεν πρόκειται για αποτέφρωση, επειδή δεν περιλαμβάνει οξυγόνο, αλλά για επεξεργασία αποβλήτων στους 1.500 βαθμούς Κελσίου. Η πυρόλυση μετατρέπει τα απόβλητα σε αέριο, το οποίο αποτελεί μια μορφή ανακύκλωσης, και λαμβάνεται υδρογόνο.

Αξίζει να σημειωθεί, η Κροατία έχει επίσης ένα άλλο καινοτόμο σχέδιο για την παραγωγή υδρογόνου. Είναι υπό ανάπτυξη από την ενεργειακή εταιρεία E.ON Croatia.