Το Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδάτων της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψε σύμβαση με την Πρεσβεία του Βασιλείου της Ισπανίας και την εταιρεία συμβούλων Globatek για την εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο.
Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, η Βόρεια Μακεδονία διαθέτει ήδη μία μονάδα ηλιακής ενέργειας στο αρδευτικό της σύστημα, καθώς η κρατική εταιρεία διαχείρισης υδάτων Hidrosistem Streževo έχει εγκαταστήσει μία εγκατάσταση 500 kW στο φράγμα Streževo. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επένδυση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Η συμφωνία για την εγκατάσταση ηλιακών σταθμών εντός του αρδευτικού συστήματος στη Βόρεια Μακεδονία υπεγράφη από τον υπουργό Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδάτων, Ljupčo Nikolovski, τον πρέσβη του Βασιλείου της Ισπανίας, José Luis Lozano García και εκπροσώπους της Globatek, σύμφωνα με το υπουργείο.
Η Ισπανία παρείχε επιχορήγηση για την εκπόνηση της μελέτης. Ο Ljupčo Nikolovski δήλωσε ότι η επιχορήγηση ύψους 765.158 ευρώ αποτελεί μέρος της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τουρισμού της Ισπανίας.
Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την επιχορήγηση χωρίζονται σε τρεις φάσεις:
- η πρώτη προβλέπει τον εντοπισμό θέσεων για πλωτούς σταθμούς ηλιακής ενέργειας.
- η δεύτερη αφορά την ανάπτυξη του σχεδιασμού του έργου και της μελέτης σκοπιμότητας
- η τρίτη θα προβλέπει την προετοιμασία προτάσεων έργων για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών.
Ο Nikolovski σημείωσε ότι η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και του Βελγίου. Τέτοιου είδους σταθμοί παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα της άρδευσης και διαχειρίζονται από εταιρείες άρδευσης. Ως αποτέλεσμα, ο γεωργικός τομέας γίνεται πιο ανεξάρτητος και πιο βιώσιμος, πρόσθεσε ο Nikolovski.
Η ηλιακή ενέργεια είναι ασταμάτητη
Η ηλιακή ενέργεια κατακτά σιγά σιγά τον κόσμο, την Ευρώπη, αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια. Τελευταία, όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις τοποθετούνται σε μέρη που δεν έχουν άλλη χρήση, γεγονός που εξοικονομεί πολλή γη.
Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός prosumers (=άτομα που καταναλώνουν και παράγουν), αγροηλιακών έργων και επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά σε φράγματα, δίπλα σε σιδηροδρομικές γραμμές ή σε χώρους στάθμευσης σε όλη την περιοχή και την Ευρώπη.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σλοβενία κάνουν κάποια πρωτοποριακά βήματα με σχέδια εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών δίπλα σε δρόμους.
Οι εταιρείες ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνδυάζουν επίσης την ηλιακή και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Ο όμιλος περιλαμβάνει την Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Dravske Elektrarne Maribor (DEM) και την Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) στη Σλοβενία, την KESH στην Αλβανία, την Hidroelectrica στη Ρουμανία και την Elektroprivreda Srbije (EPS) στη Σερβία, ενώ ορισμένα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Τουρκία.