Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ετοιμάζεται να φέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να ξεμπλοκάρει τις αδειοδοτήσεις για τα μικρά πλωτά φωτοβολταϊκά.

Το θέμα αφορά σχετικά έργα για τα οποία έχει καταθέσει αιτήσεις η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τη λειτουργία 50 MW στη Βόρειο Ελλάδα, ισχύος από 5 έως 10 MW έκαστο. Εκτός από τη ΔΕΗ σχέδια άδειες παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ έχει λάβει και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για πλωτό φωτοβλταϊκό 103 MW, αλλά και άλλες όπως οι εταιρείες Λύσσανδρος Μονοπρόσωπη, SIREN 3 και Faria Renewables για μικρά πλωτά φ/β ισχύος 1 MW.

Σημειώνεται ότι ενώ η ΡΑΕ αδειοδότησε τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για 3 πλωτά φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πολυφύτου – Τα δύο χωροθετούνται στο Δήμο Σερβίων και το 1 στα όρια του Δήμου Κοζάνης, ωστόσο λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού οι αδειοδοτήσεις δεν προχώρησαν. Η εταιρεία έχει σχέδια για πλωτά φ/β και στη Φλώρινα στο Αμμοχώριο και τη θέση Βεύη.

Ωστόσο δημιουργούνται κωλύματα στην περαιτέρω αδειοδότηση, καθώς δεν υπάρχει χωροταξικό για τις ΑΠΕ ούτε Γενικό και Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο χώρο, όπως υποχρεούται η χώρα μας, σύμφωνα με την ΟΔΗΓΙΑ 2014/89/ΕΕ, περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, και την ΟΔΗΓΙΑ 2008/56/ΕΚ, περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το νέο πλαίσιο θα ξεμπλοκάρει τις αδειοδοτήσεις

H πρόθεση του ΥΠΕΝ φέρεται να είναι η ανάπτυξη 5-10 πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύ μέχρι 10 MW έκαστο με πρόβλεψη να αναπτυχθούν σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, όπως σε εξαντλημένα μεταλλεία, ορυχεία και λατομεία.

Το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται, θα ακολουθήσει τις κατευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ που είχαν δημοσιευτεί προ μηνών αναφέρουν πως: «Στις τεχνητές λίμνες επιτρέπεται η εγκατάσταση Φ/Β σταθμών με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 10%. Να διερευνηθεί πέραν του ποσοστού αυτού η δυνατότητα χωροθέτησης Φ/Β σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις. Να περιληφθούν στις περιοχές αποκλεισμού για την εγκατάσταση Φ/Β οι φυσικές λίμνες».

Επίσης, με σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ του Ιουλίου του 2023 προστέθηκαν τα θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά στην ΥΑ με τις ταρίφες των ΑΠΕ δημοσίευσε το ΥΠΕΝ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η αποζημίωση αυτών των σταθμών θα είναι 159 ευρώ/μεγαβατώρα.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών, σε αρδευτικές λίμνες ή σε λίμνες που έχουν δημιουργηθεί σε ορυχεία άνθρακα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που εμφανίζει πλεονεκτήματα όπως η σχετικά εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση αλλά και ο περιορισμός των απωλειών των υδάτων από εξάτμιση.