Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί στις 29 Δεκεμβρίου το Viking Link, η μεγαλύτερη ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο, που θα «συνδέει» το Ηνωμένο Βασίλειο με τη Δανία, με  υποθαλάσσιο καλώδιο 765 χιλιομέτρων και  θα μπορεί να τροφοδοτεί με ενέργεια 1,4 εκατομμύρια σπίτια. Το Viking Link αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από την Energinet και την British National Grid μέσω της National Grid Ventures Limited και είναι ένα σημαντικό βήμα για τη πράσινη μετάβαση που κάνει η Ευρώπη προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) .

Το Viking Link, ο μεγαλύτερος διασυνδετήριος αγωγός στον κόσμο που είναι έτοιμος να μεταμορφώσει την ενεργειακή δυναμική μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του για να τροφοδοτήσει 1,4 εκατομμύρια σπίτια με καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια από δανέζικα αιολικά πάρκα (μέσω του ενδιαφέροντος Engineering).

Το έργο, εκτείνεται σε 765 χιλιόμετρα υποθαλάσσια και χερσαία σύνδεση από το Bicker Fen στο Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου και το Revsing της Δανίας. Στην αρχική φάση λειτουργίας της, η ηλεκτρική διασύνδεση θα έχει ισχύ 800 MW.

Η συνολική ισχύ του  Viking Link θα φτάσει τα 1400 MW έως το 2025

Η Energinet εξήγησε ότι η διασύνδεση δεν μπορεί να προσφερθεί ακόμη στην αγορά σε πλήρη ισχύ, καθώς το δίκτυο υψηλής τάσης δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί επαρκώς. Τα καλώδια που συνδέουν ηλεκτρικό σύστημα της Δανίας και της Αγγλίας δοκιμάζονται αυτές τις μέρες για να διασφαλιστεί ότι όλα είναι έτοιμα. Πάραυτα, η συνολική ισχύ θα φτάσει τα 1400 MW, έως το 2025, όταν αναμένεται οι προετοιμασίες του δικτύου  να έχουν ολοκληρωθεί. Έτσι το υπάρχον δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κινδυνεύει να υπερφορτωθεί και να οδηγήσει σε διακοπή τροφοδοσίας, εάν η Viking Link ξεκινήσει με την πλήρη χωρητικότητά του από την πρώτη μέρα, απειλώντας την ασφάλεια τροφοδοσίας σε ολόκληρη τη Δυτική Δανία. Πάντως, η Energinet εργάζεται στην κατεύθυνση λήψης μέτρων που θα αυξάνουν συνεχώς τη δυνατότητα ακόμη περισσότερων εισαγωγών και εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα. Επομένως, η πλήρης χωρητικότητα της Viking Link θα είναι διαθέσιμη αργότερα.

Όταν εγκρίθηκε το έργο το 2015, ταυτόχρονα αποφασίστηκε να επεκταθεί το δίκτυο υψηλής τάσης 400 kV στη Δυτική Δανία. Ωστόσο, η επέκταση των συνδέσεων 400 kV κατά μήκος της δυτικής ακτής έχει παρουσιάσει αρκετές καθυστερήσεις λόγω αυστηρότερων απαιτήσεων για περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, δηλαδή η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προϋποθέτει ένα σύστημα με ισχυρές και ευέλικτες συνδέσεις για τη μεταφορά της ενέργειάς, όπως επίσης καθιστά απαραίτητη τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερης ενέργειας σε μεγαλύτερες αποστάσεις, με βάση το Energinet.

Στη περίπτωση της Δανίας πρέπει να είναι δυνατή η χρήση αιολικής ενέργειας και η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων αυτής της ενέργειας στους καταναλωτές της χώρας. Επίσης λόγω της ανταγωνιστικότητας, η Δανία έχει τη δυνατότητα να πουλάει την πλεονάζουσα ενέργεια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ανταλλαγή είναι απαραίτητη καθώς η αιολική ενέργεια δεν αποτελεί σταθερή πηγή. Στην πιθανότητα που, ο άνεμος είναι ήρεμος στη Δανία αυτή η συνθήκη ανταλλαγή προσφέρει ασφάλεια παροχής αιολικής- πράσινης ενέργειας από άλλες χώρες.