Την πρώτη μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στη Σερβία ξεκίνησε να κατασκευάζει κοντά στην περιοχή της Velika Plana η εταιρεία Domi Eko Solar, μετά την αύξηση της ζήτησης ηλιακών συλλεκτών, από τότε που η χώρα υιοθέτησε νέο θεσμικό πλαίσιο.

Από τότε που η Σερβία υιοθέτησε το νομικό πλαίσιο, στις αρχές του περασμένου έτους που επιτρέπει στους αγοραστές ηλεκτρικής ενέργειας να γίνουν prosumers (παραγωγοί και καταναλωτές), ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 2.700 και η εγκατεστημένη ισχύς ξεπέρασε τα 37 MW. Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιωτικές επενδύσεις σε μεγάλους ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ένα έργο 1 GW που υλοποιείται από την κυβέρνηση της χώρας.

Ο Dragan Rajović, διευθυντής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Domi Eko Solar, μιλώντας στο Balkan Green Energy News, δήλωσε ότι το εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών, θα παράγει δύο τύπους πάνελ:

  • 450 kW για τους prosumers, πολίτες και επιχειρήσεις
  • 550 kW για ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερης ισχύος.

«Η δυνατότητα του εργοστασίου φτάνει τα 100 MW ετησίως. Το σχέδιο είναι να επιτευχθεί αυτό, στα μέσα του επόμενου έτους», εξήγησε ο Rajović και πρόσθεσε ότι η επένδυση στον εξοπλισμό παραγωγής εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ.

Ο εξοπλισμός παραγωγής παραδόθηκε από τον ιταλικό παραγωγό Ecoprogetti. Ο κ. Rajović επεσήμανε ότι εκπρόσωποι του οργανισμού διαπίστευσης TÜV SÜD θα φτάσουν σε λίγες ημέρες για να εξετάσουν τα πρότυπα παραγωγής και να εκδώσουν τα πιστοποιητικά IEC 61215 και IEC 61730. Επίσης, τόνισε ότι το εργοστάσιο και η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών είναι αμφότερα τελευταίας τεχνολογίας.

Ο Vladimir Dimitrijević, υπεύθυνος έργου της Domi Eko Solar, εξήγησε ότι η γραμμή είναι ημιαυτόματη, με δέκα χειριστές σε μία βάρδια. Το σχέδιο είναι να απασχοληθούν συνολικά 45 εργαζόμενοι σε τρεις βάρδιες, αποκάλυψε.

Η παραγωγική ικανότητα θα μπορούσε εύκολα να αυξηθεί από 100 MW σε 200 MW ή 300 MW, τόνισε ο Dimitrijević. Η Domi Eko Solar σχεδιάζει την πώληση πάνελ στη χονδρική αγορά της Σερβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και να ανοίξει καταστήματα λιανικής πώλησης στη Σερβία.

Σύμφωνα με τον κ. Rajović, η ποιότητα των πάνελ είναι η πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η αγορά έχει κατακλυστεί από διάφορα προϊόντα.
«Η Domi Eko Solar θα εγγυάται την ποιότητα και τη συμμόρφωση με τα κορυφαία πρότυπα του κλάδου και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι οι επενδυτές και οι πελάτες μπορούν να μας επισκεφθούν και να δουν πώς η εταιρεία παράγει ηλιακούς συλλέκτες», δήλωσε ο κ. Rajović.